România rupe topurile UE la prețul ouălor! Ce se întâmplă cu prețurile înainte de Paște. În ciuda creșterii cererii în perioada Sărbătorilor Pascale, ouăle rămân printre cele mai accesibile produse alimentare în România comparativ cu restul țărilor din Uniunea Europeană. Țara noastră se menține constant în rândul statelor cu cele mai scăzute prețuri la acest aliment de bază, inclusiv în momentele în care consumul atinge cote ridicate, cum se întâmplă în preajma Paștelui.
România rupe topurile UE la prețul ouălor! Ce se întâmplă cu prețurile înainte de Paște
Datele recente furnizate de Observatorul Prețurilor din Uniunea Europeană arată că, în România, costul ouălor la poarta fermei a fost, săptămâna trecută, de 211 euro pentru fiecare 100 de kilograme, ceea ce înseamnă aproximativ 60 de bani pe bucată.
Raportat la alte țări din regiune, precum Bulgaria, unde prețul a fost de 222 euro/100 kg, Ungaria – 286 euro/100 kg, sau Polonia – 314 euro/100 kg, România continuă să ofere unele dintre cele mai mici prețuri din blocul comunitar.
„România are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, la poarta fermei,” a declarat Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Oferta și consumul de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale
În preajma Paștelui, producția de ouă din fermele autohtone este suplimentată semnificativ – cu aproximativ 50% față de o lună obișnuită – pentru a face față cererii crescute din partea consumatorilor.
Statisticile arată că, în această perioadă, un român consumă în medie 30 de ouă, în timp ce într-o lună obișnuită consumul se situează în jurul a 21 de ouă. Potrivit lui Ilie Van, fermierii își planifică din timp ciclurile de producție astfel încât să acopere integral nevoile pieței, păstrând în același timp prețuri avantajoase.
România reușește să își acopere integral consumul intern de ouă, fără a fi nevoie de importuri. Surplusul de producție este direcționat în special către alte țări din Uniunea Europeană. Eventualele dificultăți anterioare privind ouăle provenite din Polonia au fost deja soluționate, iar pe lângă producția industrială, ouăle din gospodăriile individuale contribuie și ele la aprovizionarea pieței locale.
În ceea ce privește exporturile în afara Europei, există un interes crescut din partea Statelor Unite, care se confruntă cu un deficit de ouă. Totuși, cerințele de export ale pieței americane – care presupun ouă spălate și congelate – nu sunt în prezent respectate de sistemele europene de producție. Acest aspect, alături de distanța geografică și diferențele de reglementare, limitează posibilitatea de export către SUA.
Deși Danemarca încearcă să se alinieze standardelor cerute de piața americană, în prezent nu există informații clare privind eventuale transporturi efectuate din Europa către Statele Unite, informează Agerpres.