Programul Prima Casă, axat exclusiv pe construcţia de locuinţe

Industria forestiera are nevoie ca programul ,,Prima Casă,, să se adreseze exclusiv caselor ce vor fi construite, a declarat joi (11 februarie 2010) preşedintele Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România (ASFOR), Ion Sbera, într-o conferinţă de presă.

ASFOR solicită Guvernului ca relansarea programului „Prima Casă” să fie axat pe construcţia de la zero a locuinţelor, în vederea stimulării economiei româneşti. ,,În felul acesta, industria forestiera din România va avea parte de o stimulare a cererii pe piaţă prin materialele de construcţie din lemn sau derivate din lemn.

Efectele de stimulare obţinute în industria forestieră pe aceasta cale vor influenţa pozitiv şi piaţa muncii din domeniul pe care îl reprezentăm care se confrunta la ora actuala cu probleme grave datorate lipsei comenzilor pe piaţă”, a susţinut Sberea.

Programul „Prima Casă” prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern în 2009. La începutul lunii noiembrie, Guvernul anunţa că, din plafonul total, au fost acordate garanţii de stat în sumă de 328 milioane euro.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim patru la sută pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară plus maxim 2,5 puncte procentuale).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata