Repatrierea capitalului către băncile-mamă, cel mai mare pericol

Cel mai mare pericol pentru economia României ramâne repatrierea capitalului bancilor din tara catre bancile-mama de peste hotare, apreciaza Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

“România ramâne extrem de vulnerabila in fata pericolului repatrierii capitalului bancilor catre “bancile-mama”, dar, in acelasi timp, o astfel de masura s-ar intoarce, pe termen mediu si lung, impotriva celor care ar aplica-o (si nu numai), prin faptul ca efectele dezastruoase pe care le-ar avea asupra economiei românesti ar face imposibila recuperarea finantarilor si creditelor acordate in ultimii ani”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Diminuarea liniilor de finantare pe care bancile-mama le acorda bancilor românesti la care sunt actionari majoritari ar avea efecte dramatice asupra economiei românesti prin prisma generarii unei crize de lichiditati, a blocajului indus activitatii companiilor si a “anihilarii” creditarii persoanelor fizice, sector care a ajuns deja la cote atât de reduse incât aproape a distrus industriile care depind de el, subliniaza analistii de la X-Trade Brokers.

“În plus, sa nu uitam implicatiile majore pe care astfel de demersuri ale bancilor-mama le-ar avea asupra monedei nationale”, a spus Victor Safta.

“Retragerea unor sume masive de Euro de pe piata româneasca ar duce cursul de schimb Euro/RON la niste cote atât de ridicate incât ar distruge orice sansa de rambursare a unor credite contractate in euro, fapt care ar afecta puternic toate bancile”, a precizat directorul X-Trade Brokers România.

Reamintim ca, in cadrul unei sedinte de coordonare a Grupului Bancar European, desfasurata la Bruxelles la data de 19 mai 2009, bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din România si-au reconfirmat angajamentele privind adoptarea tuturor masurilor necesare pentru sustinerea subsidiarelor din aceasta tara.

Aceste institutii financiare au semnalat ca este atât in interesul lor, cât si al României, ca toate institutiile vizate sa isi asume in mod concertat angajamentele privind mentinerea nivelului expunerii fata de România si au admis ca subsidiarele lor din România trebuie sa se adapteze mediului economic actual, marcat de provocari, si ca nu poate fi exclusa necesitatea unei infuzii suplimentare de capital, demers ce va fi realizat in masura in care se va dovedi necesar.

De asemenea, bancile-mama s-au aratat de acord sa sprijine subsidiarele din România pentru a confirma ca situatia financiara solida pe care acestea o inregistreaza in prezent va fi mentinuta pe intreaga perioada caracterizata de turbulente pe pietele internationale si de incetinire a activitatii economice, pentru a demonstra angajamentul pe termen lung fata de dezvoltarea economiei românesti si a semnala disponibilitatea lor de a contribui la eforturile comunitatii internationale pentru implementarea unor masuri ample si concertate in vederea contracararii efectelor crizei, se precizeaza in dec laratia de la incheierea reuniunii.

Analistii de la X-Trade Brokers considera ca semestrul al doilea al anului in curs va fi mult mai “sensibiľ pentru economia româneasca decât inceputul de an, iar masurile pe care le va lua guvernul, inclusiv in ceea ce priveste protejarea sistemului bancar autohton, vor fi “cruciale”.

“În prima parte a anului 2009 s-au acumulat pierderi – de la reducerea activitatii majoritatii firmelor, la reduceri de costuri, de personal, diminuarea colectarii fondurilor la bugetul de stat etc, iar efectele acestui declin general vor fi cu mult mai vizibile in cea de-a doua parte a anului.

Data fiind inertia oricarei economii, or ice masuri economice si administrative vor fi luate de acum inainte, nu ne putem astepta ca acestea sa produca efecte semnificative in cursul anului curent, ci abia in 2010.

Însa, mentinerea parametrilor actuali ai sistemului bancar autohton este conditia de baza pentru ca orice eventuala masura sa poata avea sanse de succes”, a conchis Victor Safta.

Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania si România, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.

Citește și
1 Comentariu
  1. gaga spune

    aceasta situatie se datoreaza si dl isarescu care a permis creditarea excesiva in eur ——-de fapt dansul mai doreste un mandat de guvernator eu propun sa-l numim la pachet cu nasu de la federatie ca si dansul mai doreste un mandat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata