România are nevoie de un nou împrumut. Cât va fi cursul în opinia băncilor

– După încheierea acordului cu FMI şi CE, România ar trebui să continue parteneriatul cu instituţiile internaţionale, pentru a evita derapajele din economie, scrie Gândul

România are nevoie de un nou tip de împrumut de la instituţiile internaţionale, nu neapărat pentru bani, ci ca o garanţie că economia se află pe drumul cel bun, ceea ce ar atrage şi investitorii străini.

„Nu neapărat de bani avem nevoie, ci de ghidaj, de această «ştampilă» de economie care se redresează sub măsurile pe care instituţiile internaţionale le-ar putea propune”, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cu ocazia prezentării raportului „România – Momentul adevărului”.

Cursul de schimb se va menţine în intervalul 4,1-4,3 lei/euro, cu condiţia ca acordul cu Fondul şi CE să fie dus până la capăt, crede Lucian Anghel. Leul a avut cinci zile de depreciere în iunie, după ce Curtea Constituţională a respins propunerea Guvernului de reducere cu 15% a pensiilor, cursul ajungând la minimul istoric de 4,4023 lei/euro pe 29 iunie.

Dacă Guvernul va umbla din nou la taxe şi impozite, economia ar putea merge pe minus şi în 2011. Anghel avertizează că o nouă creştere de taxe şi impozite de la anul ar putea reduce simţitor şansele de revenire pe plus a economiei.

„Ar fi al treilea an de scădere economică consecutivă în condiţiile în care ţările din Uniunea Europeană au trecut pe creştere”, este de părere economistul-şef al BCR. De altfel, şi reprezentanţii FMI au recomandat autorităţilor să menţină actualul sistem de taxe şi impozite.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata