Cele 12 femei din jurul lui Obama

Parcursul politic al lui Barck Obama este marcat, mai mult decât cel al predecesorului sau, de femei. În primul rând de sotia sa, dar si de Hillary Clinton, rivala lui din alegerile primare. Cotidianul francez Le Figaro le enumera pe cele 12 femei care au marcat primele 12 luni ale mandatului celui de-al 44-lea presedinte al SUA.

Michelle. Prima doamna actioneaza in alt registru decât cel al d-nei Clinton din vremea când Bill era la Casa Alba, iar impactul sau este mai mare. Hillary enerva, Michelle seduce prin aspect, energie, stil relaxat si natural si prin campaniile pe care le desfasoara, cum ar fi sanatatea asociata cu alimentatia sanatoasa.

Hillary. Este vedeta guvernului. Se punea intrebarea cum vor face Barack si Hillary sa se inteleaga dupa o campanie atât de inversunata – daca nu chiar violenta – la alegerile primare, insa s-a constat ca cei doi se inteleg si se respecta. Hillary a gasit in rolul de prima doamna a politicii externe, in pofida umbrei lui Joe B iden, vicepresedinte le SUA, sau a cons ilierilor cu personalitate puternica (Dick Holbrooke), locul care i se potriveste perfect.

Susan Rice. Aceasta licentiata a universitatilor Stanford si Oxford este prima americana de origine africana care ocupa postul de ambasadoare la ONU. A fost protejata Madeleine i Albright, care a precedat-o in aceasta functie, si a facut parte din Consiliul de Securitate Nationala al lui Bill Clinton. Fosta jucatoare de baschet din timpul studentiei este astazi unul din marile talente ale administratiei Obama.

Desiree Rodgers. Este seful protocolului Casei Albe. Totul trece pe la ea, de la un ceai pentru prima doamna la receptiile pentru sefii de stat. Rodgers pune in aplicare politica primei perechi a Americii, care doreste sa deschida mai larg portile resedintei prezidentiale americanilor.

Valerie Jarrett. Aceasta avocata de 53 de ani este, alaturi de David Axelrod, cel mai apropiat consilier al lui Barack Obama de la Casa Alba. Prietenia sa cu presedintele dateaza din campania pentru alegerea primului primar de culoare la Chicago, Harold Washington.

Kathleen Sebelius. Ministru al Sanatatii in administratia Obama, a fost guvernatorul democrat al Kansasului, stat foarte republican. A fost aleasa de presedinte ca ministru al sanatatii, dupa retragerea lui Tom Daschle. A fost confirmata de Senat, desi se pronunta in favoarea avortului.

Janet Napolitano. Fost guvernator al Arizonei, statul al carui ales este John McCain, ocupa postul foarte important de secretar pentru Securitatea interna. Coordoneaza toate domeniile guvernamentale care vizeaza siguranta interna, fiind prima femeie care ocupa aceasta functie.

Lisa Jackson. Este administratorul Agentiei de Protectie a Mediului. Posesoare a unui masterat in ingineria chimica la Princeton, raspunde de toata politica de mediu a guvernului. Este un post crucial in actualul context, fiind in competitie cu Steven Chu, câstigator al Premiului Nobel 1997, care indeplineste functia de secretar pentru Energie.

Cristina Romer. Este mai putin vizibila decât colegii sai, Larry Sommers si Tim Geithner, insa aceasta economista, licentiata la Berkeley, este in fruntea consilierilor economici ai lui Obama. Ei ii revine in parte stabilirea politicii economice a guvernului, rol consistent in actualul context. Romer este co-autor al planului de redresare ecnomica aplicat anul trecut.

Sonia Sotomayor. Prima femeie de origine hispanica care ajunge judecator la Curtea Suprema a Statelor Unite. Obama spera ca aceasta jurista de origine portoricana, licentiata la Princeton si Yale, sa incline balanta in favoarea unei justitii mai liberale. Numirea sa n-a modificat echilibrul politic al Curtii, Sotomayor inlocuind un judecator democrat.

Nancy Pelosi. Prima femeie care ocupa functia de presedinte al Camerei Reprezentantilor. Importanta ei este cruciala pentru trecerea proiectelor dragi presedintelui. Controleaza Camera inferioara prin 258 voturi din cei 435 alesi.

Olympia Snowe. Singura republicana de pe aceasta lista este senator de Maine. Este si singura republicana care a votat in comisie pentru planul de reforma a asigurarilor de sanatate, vot crucial care a permis proiectului lui Barack Obama sa intre in discutia Senatului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata