România, invitată de onoare în Franţa, la cea de-a 24 ediţie a târgului european al profesioniştilor din zootehnie

România este invitată de onoare la cea de-a 24-a ediție a târgului european al profesioniștilor din zootehnie – Sommet de l’Elevage -, organizat la Clermont-Ferrand, Franța, în perioada 7 – 9 octombrie, ultima prezență a țării noastre la acest eveniment, cu animale și genetică, fiind consemnată în anul 2008.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Franței la București, din România vor participa aproximativ 50 de crescători de bovine și ovine specializați fie în producția de lapte, fie în producția de carne. Obiectivul principal al vizitatorilor români este acela de a cunoaște mai bine rasele franceze și de a intra în contact cu exportatorii francezi și cu producătorii de echipamente specifice.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu a declarat, în luna mai, că francezii vor un parteneriat solid cu România, cu asociațiile crescătorilor de ovine, pentru a putea aduce genetica lor în țara noastră.

„România este țara invitată de onoare la Salonul ‘Sommet de l’Elevage’ de la Clermont — Ferrand, acolo unde se desfășoară cel mai mare târg de animale din Franța. Noi am mai participat cu animale și genetică la aceste eveniment în anul 2008, când au fost prezenți în jur de 20 de fermieri. Am colaborat foarte bine cu Agenția Ministerului Agriculturii din Franța, pentru a găsi o oportunitate să trimitem în acest an mai mulți fermieri, deoarece suntem țară invitată de onoare. Francezii vor un parteneriat solid cu România, cu asociațiile crescătorilor de ovine, pentru a putea aduce genetica lor în țara noastră, să o dezvolte aici, iar ulterior să ia carnea de ovine produsă în România și să o ducă în Europa, la prețuri foarte bune și corecte. Vor acest lucru pentru că, în prezent, în Europa, carnea de ovine este deficitară”, a declarat Daniel Botănoiu, pe 19 mai 2015.

Oficialul MADR a precizat că Ministerul Agriculturii caută soluții financiare pentru susținerea prezenței fermierilor români la acest eveniment dedicat zootehniei.

„În cadrul salonului vor fi și evenimente legate de transferul de genetică, de tehnologii, vizite în câmp și la ferme, ceea ce reprezintă un schimb important de experiență între fermierii români și cei francezi. Noi căutăm o variantă ca să-i ajutăm pe fermieri cu transportul animalelor, cu anumite costuri, deși nu avem alocate fonduri în buget în acest sens”, a adăugat Botănoiu.

Cea de-a 24-a ediție a Sommet de l’Elevage va reuni 1.300 de expozanți (dintre care 270 internaționali din 28 de țări) și 85.000 de vizitatori profesioniști (dintre care 4.000 de vizitatori internaționali din 70 de țări), acesta desfășurându-se pe o suprafață de 17 hectare.

În cadrul târgului de la Clermont-Ferrand, regiune situată în ”inima” Masivului Central Francez, cea mai importantă zonă specializată în creșterea bovinelor de carne din Europa, vor fi prezentate în concursuri 2.000 de animale de înaltă valoare genetică — 1 300 de bovine (22 de rase), 400 de ovine (26 de rase) și 300 de cabaline (16 rase). Acest târg reprezintă, totodată, cea mai importantă expoziție europeană de bovine de carne.

De asemenea, programul manifestării include acțiuni realizate în colaborare cu institutele de specialitate din Franța, cu camerele și sindicatele din domeniul agricol, dar și cu parteneri instituționali.

Franța este al doilea exportator mondial de bovine pentru carne și produse lactate, al cincilea producător de lapte de capră și al șaptelea producător de lapte de vacă și carne de bovine, genetica animală franceză fiind exportată în 90 de țări.

La finele lui 2014, România se situa pe locul 10 în rândul țărilor Uniunii Europene din punct de vedere al efectivelor de bovine, cu un total de 2,06 milioane de capete, dar la coada clasamentului în ceea ce privește densitatea acestora pe suprafață, cu numai 15,4 animale la 100 de hectare, potrivit Institutului Național de Statistică.

Franța, Germania și Regatul Unit ocupă primele trei poziții în topul efectivelor de bovine, cu 19,2 milioane, 12,7 milioane și, respectiv, 9,6 milioane de capete.

În ceea ce privește efectivele de ovine și caprine, România ocupă locul patru în rândul statelor membre, cu 10,9 milioane de capete, după Regatul Unit (23 milioane), Spania (18,68 milioane) și Grecia (13,53 milioane capete). Din punct de vedere al densității pe suprafață, țara noastră ocupa locul șase în Uniunea Europeană cu 81,6 animale la 100 de hectare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata