Salariile şi pensiile sunt prea mari faţă de ce îşi permite economia

România va ieşi foarte greu din „cercurile vicioase”, care nu îi permit să aibă resurse pentru investiţii, fără o ajustare extrem de rapidă şi de solidă a pensiilor şi a salariilor, a declarat joi (1 aprilie 2010) la postul public de radio, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

„Acum trebuie să ne ajustăm. Salariile şi pensiile în România sunt prea mari’, a spus Vlădescu. El a explicat că, în acest moment, cea mai mare zonă de cheltuieli în România o reprezintă cheltuielile salariale care depăşesc pe predicţia de buget din acest an, 9 la sută din PIB, şi cheltuielile sociale, care, pe aceeaşi prognoză, depăşesc 12 la sută din PIB.

„Resursele bugetare se duc pentru acoperirea unor cheltuieli care, deşi absolut necesare, nu sunt productive. Noi am pus oarecum căruţa înaintea cailor. Căruţa e foarte necesară, avem nevoie să susţinem stabilitatea socială. Avem nevoie ca cetăţenii României să-şi primească pensiile şi salariile, dar ele trebuie să fie dimensionate în limitele corecte a ce-şi permite economia românească’, a arătat oficialul MFP.

Vlădescu a adăugat că nevoile de bani ale României pentru investiţii sunt extrem de mari, iar infrastructura României este una dintre cele mai slab dezvoltate infrastructuri în context european.
„Recuperarea diferenţei dintre noi şi media europeană presupune investiţii de ordinul zecilor de miliarde de euro în următorii şapte-zece ani. În acest moment, noi nu ne permitem să investim aceşti bani, pentru că avem o cheltuială care a fost angajată anticipat cu salarii şi pensii.

E evident că avem o creştere a cheltuielilor cu şomajul. Vom începe să avem deficite ale bugetului fondului de şomaj, iar aceasta reprezintă o problemă esenţială. Sectorul privat se ajustează din cauza crizei şi se ajustează rapid şi corect, în conformitate cu regulile economiei de piaţă.

Sectorul public ar fi trebuit să se ajusteze mai repede decât sectorul privat, pentru că el este susţinut de sectorul privat, iar sectorul public nu s-a ajustat, ba chiar, din anumite puncte de vedere, datorită acestor decizii luate în 2007 – 2008 (majorări de salarii şi pensii – n.r.), el în 2009 şi-a mărit anvergura în totalul cheltuielilor în România şi, în aceste condiţii, am intrat într-un cerc vicios – creşte numărul de şomeri, creşte cheltuiala bugetară cu şomerii, avem mai puţini bani ca să investim, în condiţiile în care nouă ne-ar trebui mai mulţi bani ca să investim, tocmai ca să creăm locuri de muncă.

Am intrat într-un cerc vicios şi, începând de anul trecut, intrăm într-un cerc vicios şi mai periculos, care este cercul vicios al datoriei publice… Cheltuim mai mult pe pensii şi pe salarii, ne îndatorăm mai mult, ne majorăm cheltuiala cu dobânzile, deci nu eliberăm spaţiul fiscal bugetar pentru investiţii. Şi sunt cercurile vicioase din care este foarte greu să ieşim dacă nu reuşim să avem o ajustare extrem de rapidă şi de solidă a pensiilor şi a salariilor’, a avertizat oficialul MFP.

Pe de altă parte, Vlădescu a menţionat că, deocamdată, MFP nu are niciun fel de proiect de majorare a unei taxe, a unui impozit, a unei contribuţii. ‘Sistemul, aşa cum funcţionează astăzi, dacă reuşim să facem ajustările în structura cheltuielilor, ajustările necesare, ajustările agreate cu Fondul Monetar, nu va necesita corecţii prin majorarea taxelor’, a mai spus ministrul Finanţelor.

Citește și
6 Comentarii
 1. pensionar spune

  Va ganditi la PENSI PRIVILEGIATE, SALARI PRIVILEGIATE DE LA STATUL ROMAN probabil.CHIAR SUNTETI RUPT DE REALITATE?????s-au bateti joc de munca unui om care dupa 6 ani facultate, 40 ani munca, este la limita saraciei cu pensia!!!!!!Oameni care nu cunosc realitatea nu ar trebui sa conduca tara.Chiar de sarbatori mintiti oameni??????De ce nu va dati demisia toti, si lasati alti mai cu omenie la conducerea tari.

 2. tudor popescu spune

  Este evident ca PD-ul nu are specialisti. Oamenii lui Boc nici macar nu au inteles mecanismul economic al recesiunii. D’aia a si venit disperat Strauss Kann . Imprumutam bani „sa tinem leul” adica sa sterilizam piata de lei , adica sa vindem valuta imprumutata, adica sa dam banii inapoi . PANA CAND?? pana ne vor mai da bani. Boc trebuie sa inteleaga ca VALORILE SE PRODUC PRIN MUNCA , PRIN MUNCA NATIUNII . GUVERNUL ESTE NECESAR CA SA DESCHIDA DRUMUL MUNCII . pentru impartit banii care intra in visterie e suficient un absolvent de 10 clase !
  Asa ne indreptasm rapid spre violentele de strada!
  tudor ([email protected])

 3. mario spune

  parlamentarii au salari mari. pensionarii ganditiva ca au muncit o viata .dece sa ne batem joc de ei si aliti sa SE JOACE CU BANI MUNCITI DE NOII TOTI.DECE S-AI PLATIM VACANTA UNUI PARLAMENTAR DECE SA AIBA UN SALARIU DE NESIMPTIT EI CHELTUIE MAI MULT DECAT PRODUCE TARA SAU CE A MAI RAMAS DIN EA TOTI SUNTT PENTRU ASI BAGA BANI IN BUZUNARUL LOR NU DE A AJUTA TARA

 4. valy spune

  Vladescu a uitat sa zica si de ciordeala, care si ea e prea mare faţă de ce îşi permite economia.

 5. the Financial man spune

  …Domnule Ministru, salariile sunt chiar mici…Problema este ca aparatul bugetar este supra dimensionat, la „stat” sunt cel putzin 750,000 de angajatzi inutili, al caror salarii costa cam 5 miliarde de euro pe an, bugetul consolidat…

 6. Mari spune

  Dl. Ministru economia subterana unde se plaseaza in cercul acesta vicios. Cat la suta din economia romaneasca este nefiscalizata?
  Cred ca daca ne uitam numai la cateva ramuri: panificatie, constructii (unde munca la negru este in floare) putem vedea cateva procente din PIB neexploatate de ministerul dvs.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata