Şeful DNA: Sunt dosare trimise în judecată de peste 3 ani în care nu s-a citit încă actul de sesizare

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a declarat miercuri (24 februarie 2010) cu ocazia prezentării bilanţului activităţii DNA pe anul 2009, că sunt dosare trimise în judecată de mai bine de trei ani şi în care nu s-a citit actul de sesizare a instanţei.

El s-a plâns că în cazul unor dosare relevante ale DNA aflate în instanţă, cu membri ai Parlamentului şi miniştri, nu există până prezent o hotărâre de condamnare definitivă. „Ce este mai grav este că în multe dintre ele nu avem nici măcar o hotărâre în primă instanţă, deşi sunt trimise în judecată chiar din 2005 sau 2006. Şi mai grav decât atât este că sunt, în puţine dintre ele, dar sunt, în care după trei ani şi jumătate nu s-a citit încă actul de sesizare.

Deci ne putem închipui cât va dura judecata”, a precizat şeful DNA. De asemenea, Daniel Morar a ţinut să sublinieze că, în cursul anului 2009, nu au fost modificări legislative care să afecteze funcţionarea şi organizarea DNA şi că au fost respinse de către Curtea Constituţională toate excepţiile de neconstituţionalitate ale OUG 43/2002 care reglementează funcţionarea instituţiei.

„Oarecum singurul neajuns din punct de vedere legislativ al anului trecut a fost respingerea propunerii ministrului Justiţiei de modificare legislativă prin care se voia înlăturarea obligativităţii suspendării cauzelor atunci când era sesizată Curtea Constituţională, aceasta fiind una din cauzele care duc la tergiversarea soluţionării cauzelor aflate pe rolul instanţelor”, a menţionat procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Daniel Morar a spus că numărul cauzelor de soluţionat se măreşte de la an la an, arătând că în 2009 a crescut de la 3.900 la 4.800, aceeaşi situaţie întâlnindu-se la fiecare structură teritorială. Tot o creştere s-a observat şi în privinţa numărului de cauze soluţionate, în 2009 de la 2.300 la 2.600, aceiaşi parametri păstrându-se şi la serviciile teritoriale. Despre achitări, Daniel Morar a spus că acestea au scăzut doar cu una, în 2009 fiind achitate definitiv 22 de persoane.

El a explicat că s-a făcut o analiză, iar ulterior au stabilit că în două situaţii privind trei inculpaţi soluţiile de achitare şi în consecinţă şi cele de trimitere în judecată sunt imputabile procurorilor de caz. „Ca o concluzie generală, pot să vă spun că din numărul hotărârilor rămase definitive care includ şi achitările şi condamnările într-un procent de 89% sunt hotărâri de condamnare ale inculpaţilor”, a adăugat şeful DNA.

Daniel Morar a precizat că procurorul general al României a spus la şedinţa de bilanţ că procentul de achitări la nivelul DNA este sub media achitărilor pe Ministerul Public. De asemenea, Daniel Morar a subliniat că în privinţa condamnărilor definite în anul 2009 se poate observa o sancţionare foarte blândă care nu îi ajută în activitatea pe viitor. Totuşi, el a spus că a constatat „un alt trend” în ceea ce priveşte analiza pe condamnările nedefinitive date în 2009.

„Situaţia se modifică substanţial. Pentru prima dată de patru ani de zile de când facem aceste analize vedem că un număr de 88 de condamnaţi din 169, deci 52% vor executa pedeapsa, dacă rămân hotărârile aşa, în regim de detenţie”, a arătat Morar. Înainte de conferinţa de presă, a avut loc, în cursul dimineţii, prezentarea bilanţului activităţii DNA pe 2009, într-un cadru profesional, la care presa nu avut acces.
La prezentare au fost invitaţi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele CSM, Florica Bejinaru, vicepreşedintele Consiliului, Graţiana Isac, preşedintele interimar al ÎCCJ, Lidia Bărbulescu, şi procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata