Innsbruck capituleaza in fata criminalitatii de origine nord-africana

 
Lucratorii sociali si politia din Innsbruck nu mai reusesc sa tina piept criminalitatii stradale de origine nord-africana, politicienii pasând problema statului federal care, la rândul lui, face referire la UE, scrie ziarul austriac Die Presse.
 
Toti ii cunosc si nimeni nu-i suporta , aceasta este pe scurt situatia tinerilor de origine nordafricana, care controleaza piata stradala in capitala Tirolului austriac. Membrii acestei comunitati ies in evidenta frecvent prin delicte violente, de obicei rafuieli cu cutitele si alte delicte similare având loc in interiorul comunitatii.
 
La mijlocul lunii ianuarie insa, un caz de viol comis asupra unei fete de 17 ani de  catre  patru membri ai comunitatii nord-africane  a  facut vâlva.  Suspectii, aflati in arest preventiv, au fost deja anchetati de politie si si-au recunoscut partial vina.
 
Nemultumirea  in rândurile  populatiei este  uriasa, mai ales  pentru ca, desi problematica „marocanilor”, asa cum sunt numiti membri acestei comunitati la Innsbruck, este dezbatuta de ani de zile cu virulenta, responsabilii politici nu au putut gasi nici pâna acum un mijloc eficace pentru a o rezolva. Pentru a ascunde acest lucru, toate taberele se intrec in a -si arunca vina unul asupra altuia, guvernul landului pasând mingea catre Viena.
 
Responsabilul pentru probleme sociale al guvernului de land,  Gerhard Reheis,  explica  cu aceasta  ocazie  ca  problema  trebuie  dezbatuta  acum  la  nivel ministerial, statul federal trebuind sa se ocupe de acordurile de repatriere cu Marocul, doar in acest mod fiind posibila repatrierea acelor membri ai comunitatii care au comis delicte. Expulzarea  este  si problema  principala  a  directiei de  politie  in ce  priveste  combaterea traficantilor stradali, asa cum arata comandantul politiei municipale, Franz Birkfellner.
 
Tinerii isi ascund identitatea si declara ca nu au documente asupra lor. Atunci când sunt arestati si condamnati pentru delicte, acestia ajung dupa ispasirea pedepsei din nou in strada, dat fiind ca tara lor de origine, Maroc, de unde provine majoritatea, refuza sa-i repatrieze atâta vreme cât identitatea lor nu este clarificata, spune Birkfellner.
 
Problema de la Innsbruck este cunoscuta de Ministerul de Externe, responsabili de acolo declarând ziarului Die Presse ca actualmente se afla in curs negocieri intre UE si Maroc referitor la repatrierea delicventilor, negocieri care au decurs pâna acum pozitiv si se gasesc in faza finala. Cei de la minister au mai accentuat ca pe cale bilaterala nu se poate face nimic, in astfel de cazuri fiind negociat cu Marocul la nivel de UE. Motivul este faptul ca probleme similare celor de la Innsbruck exista si in Italia sau sudul Frantei.
 
Politistii din Tirol cunosc foarte bine aceste conexiuni, mai ales ca drogurile  si „personalul”  sunt  furnizate  traficantilor  stradali din  Innsbruck  din  Italia.  Conform banuielilor politistilor , capii acestei mediu infractional bine organizat se afla in orase precum Torino sau Milano, unde traiesc foarte multi imigranti din Africa de Nord, in conditii precare. Apropierea geografica explica si de ce Innsbruck este singurul oras austriac unde piata stradala de droguri este controlata de nord-africani.
 
Pâna când se ajunge la un acord intre UE si Maroc, la Innsbruck totul ramâne cum a fost. Din partea landului se face referire la masuri sociale, ca de exemplu lucratorul stradal arab, care de la mijlocul lui 2007 se ocupa de acesti tineri. Cei mai multi insa nu doresc sa li se poarte de grija, vânzarea de droguri fiind profitabila, in timp ce singura alternativa de a parasi acest mediu este aceea de a accepta un job de 3 euro, in cadrul programului ocuparii fortei de munca in folos public pentru candidatii la azil, desigur in cazul in care respectivul are statut de candidat la azil.
 
Politia se bazeaza deocamdata  in continuare  pe  o  prezenta  mai substantiala  si vizibila  pe  strazi,  pentru a  intari sentimentul de siguranta in rândurile populatiei. Mai mult nu se poate face in acest moment , spun cei de la politie.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata