Şeful Parchetului din Bihor, acuzat de şantaj şi luare de mită, a fost arestat

Vasile Constantin Popa, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost arestat pentru 30 de zile în urma unei decizii luate de Curtea de Apel București, el fiind acuzat de șantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri și favorizarea făptuitorului.

Acesta are drept de contestație.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține că, în perioada 2013 — 2014, Vasile Popa a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior.

Pentru aceasta, Vasile Popa a uzat de calitatea sa de prim procuror, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, iar firma persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale.

În perioada 2011 — septembrie 2013, Vasile Popa a primit de la un denunțător foloase necuvenite, constând în principal în plata periodică (de circa 2 — 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 și 1.500 euro.

De asemenea, denunțătorul i-a construit și amenajat lui Vasile Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp și i-a asigurat și alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum și alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Vasile Popa le-a primit de la denunțător este de circa 50.000 euro.

În schimb, Vasile Popa urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și propriile reglementări interne, constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Astfel, legal și conform atribuțiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunțătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

Procurorii DNA mai susțin că, în perioada iunie — septembrie 2009, Vasile Popa și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.

În perioada iulie 2010 — ianuarie 2011, Vasile Popa a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar. La data de 31 ianuarie 2011 a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

În cursul lunii aprilie 2014, Vasile Popa l-a determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata