Statul român, obligat de CEDO să-i plătească despăgubiri fostului senator Cătălin Voicu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus marți ca statul român să-i plătească fostului senator PSD Cătălin Voicu despăgubiri de 4.500 de euro pentru tratament degradant, din cauza condițiilor de detenție din arestul preventiv înaintea procesului în care a fost judecat și condamnat pentru trafic de influență, dar și pentru încălcarea dreptului la viață privată și de familie, prin scurgerea de către autorități în presă a unor fragmente din conversații telefonice interceptate.

Potrivit CEDO, Cătălin Voicu a depus mai multe plângeri în conformitate cu Articolul 3, care interzice tratamentul inuman sau degradant, acuzând condițiile de detenție din arestul preventiv, în special supraaglomerarea și lipsa condițiilor igienice de bază, dar și condițiile de transport de la închisoare la procuratură, în spatele unei dube fără încălzire sau lumină.

El a acuzat de asemenea și încălcarea Articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie), pentru că autoritățile au scurs către presă fragmente din rechizitoriu, în special transcrieri de conversații obținute prin ascultarea telefonului în timpul operațiunilor de urmărire penală împotriva sa și a celorlalți inculpați din dosar.

CEDO a constatat încălcarea Articolului 3 privind tratamentul degradant, din cauza condițiilor de detenție din arestul preventiv, dar nu și în ceea ce privește condițiile de transport din timpul detenției. Curtea a constatat de asemenea și încălcarea Articolului 8.

CEDO a dispus ca statul român să-i plătească lui Cătălin Voicu despăgubiri de 4.500 de euro. Decizia nu este finală.

Fostul senator a fost condamnat aprilie 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție la șapte ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Potrivit CEDO, Cătălin Voicu a fost arestat în martie 2010, iar măsura arestului preventiv a fost prelungită aproape în fiecare lună până la eliberarea sa în iulie 2011 în așteptarea procesului, cu condiția să nu părăsească orașul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata