Sumele alocate anual României din fonduri europene se ridică la 2,5 miliarde de euro

Agricultorii români pot primi fonduri importante din partea comunităţii europene, sumele alocate anual României ridicându-se la circa 2,5 miliarde de euro, a declarat marţi, 21 iulie, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, pentru Radio France International (RFI).

„Sumele alocate anual României din fondurile europene se ridică la circa două miliarde jumătate de euro, din care plăţi directe, adică subvenţii pe hectar, se ridică undeva la 700 – 800 de milioane de euro. Diferenţa sunt fonduri pentru investiţii, care se investesc în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Există o plată directă pe hectar de care beneficiază toţi utilizatorii de terenuri agricole, iar această plată, anul acesta, se ridică la 81 de euro pe hectar”, a precizat ministrul Agriculturii, pentru postul de radio respectiv.

Potrivit lui Mihail Dumitru, plăţile pe hectar se plătesc integral sau aproape integral în proporţie de 96 – 98 la sută în fiecare an.

„Tocmai am încheiat, la sfârşitul lunii iunie, plata pe hectar pentru anul 2009 şi am folosit circa 96 – 98 la sută din creditele alocate. Este un procent care este normal pentru că rămân întotdeauna mici probleme pe nişte suprafeţe mici, care trebuie reglate în timp. Din punct de vedere al fondurilor pentru investiţii, Ministerul Agriculturii gestionează două fonduri pentru investiţii: este vorba de Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, care are cel mai înalt grad de absorbţie din toate fondurile postaderare de care România beneficiază.

În prezent, acest grad de absorbţie se ridică undeva la 15 la sută, deci am primit efectiv în contul României în jur de 1,7 miliarde de euro, care sunt bani intraţi şi plătiţi efectiv beneficiarilor”, a subliniat şeful de la Agricultură.

În ceea ce priveşte decizia Federaţiei Agrostar de a reclama Ministerul Agriculturii la Uniunea Europeană (UE) şi la Organizaţia Mondială a Muncii (OIM) pentru că nu a consultat partenerii sociali pe tema restructurărilor, Dumitru a precizat că toate hotărârile de guvern privind restructurarea şi reorganizarea ministerului au fost trimise partenerilor sociali.

„Noi am trimis hotărârile de guvern privind restructurarea şi reorganizarea ministerului şi a unităţilor subordonate, am întârziat adoptarea acestora în guvern tocmai pentru a organiza dialogul social, aşa cum prevede lege. Vinerea trecută, la ora 12.00, am avut dialogul social cu sindicatele şi reprezentanţii angajaţilor din minister şi structurile afiliate. Am avut o discuţie

. Este adevărat, nu ne-am însuşit toate propunerile dumnealor, iar bineînţeles ceea ce îi nemulţumeşte foarte mult este numărul de disponibilizaţi, dar declaraţiile Agrostar spun că nu am dialogat, că nu am respectat dialogul social. Nu este adevărat. Asta v-o putem demonstra. Toată lumea, toate sindicatele ştiau, au fost invitate, au participat la discuţii”, a afirmat Mihail Dumitru.

Federaţia Agrostar, cea mai mare organizaţie sindicală din domeniul agricol, a anunţat că va informa UE şi OIM cu privire la faptul că MADR nu a consultat partenerii sociali în cazul restructurării ministerului şi a unor unităţi din subordinea acestuia.

„Discutarea proiectului de Hotărâre de Guvern privind restructurarea era mai mult decât necesară, deoarece, în cadrul anumitor instituţii din subordinea MADR, ne aflăm în situaţia unor concedieri colective, cum este cazul Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie ‘Prof. Dr. G.K. Constantinescu’ şi cel al Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă. În aceste cazuri, trebuia să se ţină cont de prevederile Legii 53/2003 Codul Muncii care, potrivit art.1 (2), ‘se aplică şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale’, iar Codul Muncii stabileşte o procedură distinctă în ceea ce priveşte concedierea colectivă.

De asemenea, nu s-a ţinut cont nici de faptul că există un acord colectiv în vigoare şi anume ‘Contractul colectiv de muncă la nivelul ramurii agricultură, piscicultură şi pescuit pe anii 2010 – 2011′, publicat în Monitorul Oficial al României partea a-5-a din 15.04.2010 care, de asemenea, prevede procedura concedierii colective’, a declarat, luni, preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.

Federaţia Agrostar protestează vehement faţă de simulacrul de întâlnire în cadrul comisiei de dialog social care a avut loc la MADR în data de 16 iulie 2010. Agrostar îşi rezervă dreptul de a informa Uniunea Europeană deoarece dialogul social instituit prin Tratatul de la Roma, este procesul de informare şi consultare continuă, cu scopul de a ajunge la înţelegeri în ceea ce priveşte controlul anumitor variabile economice şi sociale, atât la nivel macroeconomic cât şi microeconomic, dar şi Organizaţia Internaţională a Muncii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata