Tort sârbesc, cu paşaport transfrontalier

Zona Banatului, plină de obiceiuri împrumutate de la vecini, are și o bucătărie „multietnică”, iar tortul sârbesc este foarte delicios și ușor de făcut.

Doina Jivan din localitatea Răchita spunecă pentru prepararea tortului este nevoie de 200 gr. de biscuiți, un borcan de compot de vișine, 300 gr. unt sau margarină, 200 gr. zahăr praf, 200 gr. nucă prăjită, 4 ouă, stafide, rom.

„Biscuiții se tasează cu sucitorul și se pun în siropul de vișine. Untul se freacă cu zahărul praf și se adaugă pe rând 4 gălbenușuri, apoi, ușor, nuca zdrobită și prăjită, apoi vișinele din compot, o mână de stafide care au fost ținute în apă vreo 10 minute și esența de rom. Se mai poate adăuga și puțin sirop din compotul de vișine. Această pastă se amestecă cu biscuiții sfărâmați, ușor”, prezintă rețeta Doina Jivan.

Acesta este blatul tortului, pe care-l putem împărți în două.

Separat, se bat cele 4 albușuri cu 4 linguri de zahăr, până se obține o spumă pufoasă.

„Peste una dintre foile de blat turnăm spuma din albușuri, apoi fixăm cel de-al doilea blat și restul de spumă, peste care radem ciocolată neagră și se ornează cu vișine. Dacă dorim, putem să lăsăm doar un strat de blat și spuma deasupra, cu același ornament, pentru că este la fel de gustos„, încheie Doina Jivan.

Rețeta este folosită adesea de gospodinele din întreg Banatul istoric, și cel românesc, și cel sârbesc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata