Traian Băsescu: Strategia UE2020 se potriveşte perfect programului de modernizare a României

27

Strategia UE2020 a fost adoptată joi, 17 iunie, la Consiliul European de vară, în forma convenită la summitul UE din luna martie, iar România susţine deplin această strategie care se potriveşte perfect programului de modernizare a ţării noastre, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la finalul reuniunii UE la nivel înalt desfăşurată joi la Bruxelles.

Cele cinci obiective ale noii strategii a UE pentru creştere şi locuri de muncă :

  • reducerea abandonului şcolar la 10% până în anul 2020,
  • alocarea a 3% din PIB – din fonduri publice şi private – domeniului cercetării-dezvoltării,
  • o rată a ocupării de 75% în rândul persoanelor între 20 şi 64 de ani până în anul 2020,
  • reducerea cu 20 milioane a numărului cetăţenilor UE care se încadrează în categoria persoanelor afectate de sărăcie şi
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020 în comparaţie cu nivelurile de referinţă din 1990

sunt obiective la nivelul Uniunii Europene, distribuite la nivelul fiecărei ţări, după cum menţiona şeful statului român.

Ultimul obiectiv al Strategiei UE2020 prevede şi creşterea eficienţei energetice în UE cu 20% până în anul 2020 şi sporirea proporţiei energiei regenerabile la 20% în totalul energiei consumate în Uniune.

Preşedintele român menţiona că spre deosebire de Strategia Lisabona, care în opinia sa a fost un eşec, în cazul noii strategii a UE pentru creştere economică şi creare de noi locuri de muncă responsabilitatea revine Consiliului European.

O altă deosebire faţă de Strategia de la Lisabona este aceea că Strategia UE2020 include ţinte numerice clare.

Pe de altă parte, preşedintele român a adăugat că la Consiliul European de joi s-a decis ca grupul operativ pentru guvernanţă economică (Task Force, formată din miniştrii de finanţe din UE şi reprezentanţi ai BCE, sub coordonarea lui Herman Van Rompuy) să prezinte la Summitul UE din luna octombrie propuneri concrete de sancţionare a ţărilor ce încalcă în mod repetat prevederile Pactului de Stabilitate şi Creştere (criteriile de la Maastricht), aceste sancţiuni presupunând inclusiv modificarea Tratatului (privind funcţionarea UE – n.red.).

Traian Băsescu a mai anunţat că la Consiliul European de joi s-a decis ca, până la sfârşitul lunii iunie, toate statele membre să publice rezultatele testelor de stres în ce priveşte sistemele bancare din ţările UE. Astfel, pentru orice bancă importantă care întâmpină probleme, din sistemele bancare naţionale, vor exista surse de finanţare de la UE, evident nu în mod gratuit.