La nivel global, un număr de 1.635 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 330,7 miliarde de dolari, au avut loc în primele 9 luni ale anului, o creştere de 87% şi, respectiv, 99% faţă de perioada similară a anului trecut.

Per total, activitatea IPO (“initial public offering”, ofertă publică iniţială) din primele trei trimestre ale anului curent a depăşit deja numărul şi valoarea tranzacţiilor din întreg anul 2020, trimestrul al treilea al anului fiind cel mai activ trimestru trei din ultimii 20 de ani, din punctul de vedere al numărului şi valorii tranzacţiilor, arată un raport EY.

Astfel, „Piaţa IPO globală a continuat să crească într-un ritm accelerat în al treilea trimestru al anului 2021, marcând cel mai activ trimestru trei (T3) din ultimii 20 de ani, atât din punctul de vedere al numărului de tranzacţii, cât şi al valorii acestora”, conform raportului EY.

În trimestrul 3 2021, s-au înregistrat cu 18% mai multe tranzacţii faţă de recordul anterior de trimestru al treilea, înregistrat în 2007, şi un volum al tranzacţiilor cu 11% mai mare decât ultimul record de trimestru al treilea, atins în 2020. Doar în trimestrul 3 2021 s-au înregistrat 547 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 106,3 miliarde de dolari.

 

„În primele nouă luni ale acestui an, au avut loc 1.635 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 330,7 miliarde de USD, o creştere de 87% şi, respectiv, 99% faţă de perioada similară a anului trecut. Per total, activitatea IPO din primele trei trimestre ale anului curent a depăşit deja numărul şi valoarea tranzacţiilor din întreg anul 2020. Un vector important de creştere al activităţii din al treilea trimestru a fost reprezentat de revirimentul pieţelor IPO din regiunea Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA), în special bursele din Europa, India şi Tel Aviv, precum şi de graba candidaţilor IPO de a atrage capitaluri înainte de începerea unei scăderi anticipate a activităţii. Cu excepţia pieţei europene, pauza luată de societăţile vehicul investiţional (SPAC) în trimestrul al doilea s-a prelungit şi în al treilea trimestru”, relevă raportul.

 

-Pe continentul american, piaţa IPO tradiţională a menţinut un ritm alert, înregistrându-se 409 tranzacţii, care au atras capitaluri în valoare de 133,6 miliarde de dolari. Deşi există unele semne de contracţie a pieţei, regiunea Asia-Pacific continuă să fie activă, generând 750 de tranzacţii IPO în valoare de 123,4 miliarde de dolari în primele trei trimestre ale acestui an. În acelaşi timp, regiunea EMEIA înregistrează rezultate foarte bune, cu 476 de tranzacţii IPO în valoare de 73,7 miliarde de dolari şi o creştere de 263% şi, respectiv, 313% faţă de anul anterior.

În contextul celor mai atractive sectoare, tehnologia, sănătatea şi industria au fost din nou vedete, menţinându-se pe primele locuri în opţiunile investitorilor. Pentru al cincilea trimestru consecutiv, tehnologia a generat cel mai mare număr de tranzacţii (419), în timp ce valoarea tranzacţiilor a atins cel mai înalt nivel pentru al şaselea trimestru consecutiv (116,4 miliarde de dolari). Sectorul sănătăţii urmează pe poziţia a doua, cu 287 de tranzacţii IPO în valoare de 49,2 miliarde de dolari, iar industria pe locul al treilea, cu 204 tranzacţii în valoare de 35,3 miliarde de dolari.

„În România, la sfârşitul lunii septembrie 2021, s-au atins noi maxime istorice pentru toate companiile listate. Capitalizarea bursieră s-a situat la 51 miliarde de dolari, în timp ce indicele BET a atins un nou record, cu o creştere YTD de 29%. Activitatea investiţională la bursa din Bucureşti a continuat să înregistreze o tendinţă ascendentă în trimestrul 3 2021, obligaţiunile corporative predominând listările. Au fost înregistrate 8 emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de 315,5 milioane de dolari, Raiffeisen Bank plasând cea mai mare emisiune (289,8 milioane dolari). Ministerul Finanţelor Publice a continuat cu o nouă rundă de vânzări de titluri de stat pentru populaţie, atrăgând o sumă totală de 217,1 milioane de dolari. Interesul pentru listarea pe segmentul alternativ, AeRO, a rămas ridicat, cu 7 noi lansări care au totalizat 76,8 milioane de dolari din sectoare precum tehnologia (Arctic Stream şi Connections Consult), firmele profesionale şi serviciile (Air Claim şi Appraisal and Valuation), imobiliarele (One United Properties), produsele de larg consum şi retailul (Visual Fan) şi produsele industriale diversificate (Adiss). În septembrie, numărul total al companiilor listate era de 19, cu o valoare totală de 170,3 milioane de dolari, în timp ce pentru obligaţiuni existau 27 de emisiuni în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari (inclusiv titluri de stat)”, menţionează Andrei Eftimie, partener asociat, Capital Debt Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

– Activitatea IPO din regiunea Americii de Nord şi de Sud nu dă semne de încetinire. 2021 continuă să bată recordul de activitate din ultimii 20 de ani, atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca valoare. În sectorul sănătăţii s-au derulat cele mai multe tranzacţii (143), cumulând 29 miliarde de dolari, în timp ce tehnologia a înregistrat cea mai mare valoare a capitalurilor atrase (60,2 miliarde de dolari), ca urmare a 122 de tranzacţii IPO.

Deşi activitatea SPAC a rămas la un nivel ridicat în SUA, nu mai înregistrează acelaşi ritm ameţitor de la finalul anului 2020 şi din primul trimestru al acestui an. Sunt anunţate în continuare tranzacţii zilnice, dar piaţa SPAC se confruntă cu dificultăţi: o suprasaturare cu SPAC-uri a dat naştere unor războaie ale ofertelor, performanţe modeste la tranzacţionare, lichiditate redusă la tranzacţionare, iar piaţa investiţiilor private în acţiunile cotate la bursă a scăzut pe fondul unei monitorizări mai atente din partea congresului şi autorităţilor de reglementare. Piaţa SPAC va continua să reprezinte o opţiune atractivă pentru piaţa publică, dar realizarea tranzacţiilor ar putea deveni mai dificilă pentru finanţatorii acestor vehicule investiţionale.

-SUA continuă să înregistreze o creştere solidă în primele trei trimestre ale anului curent, cu 323 de tranzacţii IPO (o creştere de 117% faţă de trimestrul 3 2020), care au atras 117,3 miliarde de dolari, cu 110% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Deşi regiunea Asia-Pacific a menţinut o evoluţie constantă în trimestrul al treilea, este posibil să înregistreze în curând o încetinire pe fondul tensiunilor geopolitice şi a unei volatilităţii care pare să persiste. Tehnologia este cel mai activ sector al regiunii, atât ca volum al tranzacţiilor (154 de IPO-uri), cât şi ca valoare (34,3 miliarde de dolari).

-Activitatea din China a continuat să crească în primele trei trimestre ale anului, înregistrând 444 de tranzacţii în valoare de 94,1 miliarde de dolari. Însă, în trimestrul 3 2021, piaţa s-a confruntat cu o oprire totală a tranzacţiilor IPO transfrontaliere dinspre China către piaţa SUA, ceea ce a afectat atât regiunea Asia-Pacific, cât şi pe cea a Americii de Nord şi de Sud.

-Japonia a înregistrat o creştere de 50% a volumului tranzacţiilor IPO (81) şi de 195% a valorii tranzacţiilor (4 miliarde de dolari) în al treilea trimestru din 2021. Această accelerare se datorează lichidităţii ridicate, performanţelor solide ale pieţelor de capital locale şi îmbunătăţirii atitudinii, în parte graţie găzduirii cu succes a ediţiei 2020 a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în pofida absenţei stimulentelor din partea guvernului şi a impactului economic al pandemiei provocate de COVID-19.

Creşterea puternică din această regiune faţă de Asia-Pacific şi America de Nord şi de Sud demonstrează că pieţele din EMEIA nu reacţionează imediat la activitatea desfăşurată în restul lumii. În privinţa evoluţiei sectoarelor în regiune, tehnologia le-a depăşit cu mult pe celelalte, înregistrând 143 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 21,9 miliarde de dolari.

-O intensificare semnificativă a activităţii IPO a avut loc în Regatul Unit, unde s-au înregistrat 66 de tranzacţii (o creştere de 633%) în valoare de 15,9 miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat un avans de 124% faţă de anul anterior. Şi în India se înregistrează o evoluţie pozitivă, cu 72 de tranzacţii IPO în valoare de 9,7 miliarde de dolari, cu 200% şi, respectiv, 331% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În regiunile Orientului Mijlociu şi Africii de Nord (MENA), în special la bursa din Tel Aviv, s-au înregistrat evoluţii notabile, cu 88 de tranzacţii IPO care au atras capitaluri în valoare de 5,3 miliarde de dolari, însemnând creşteri de 340% şi, respectiv, 242%.

Însă, odată cu apropierea sfârşitului de an, se prefigurează unele incertitudini, care ar putea intensifica volatilitatea pieţei şi piedicile în calea unor tranzacţii IPO de succes. În acelaşi timp, deşi se preconizează menţinerea unui flux constant de tranzacţii în pregătire, companiile trebuie să caute să valorifice la maximum condiţiile de piaţă favorabile şi să lanseze oferte publice.

„Cu toate acestea, persistă o mulţime de incertitudini: tensiuni geopolitice, modificări legislative permanente, riscuri de inflaţie şi temperarea măsurilor de stimulare a economiei luate de Rezerva Federală a SUA, noile variante ale virusului COVID-19 care perturbă redresarea completă a economiei globale, fiind afectate majoritatea sectoarelor. În acest context, candidaţii IPO serioşi trebuie să fie în permanenţă pregătiţi şi să îşi lanseze ofertele rapid atunci când este necesar. În cadrul acestor pregătiri, sunt de avut în vedere: alegerea direcţiei corecte a companie, în funcţie de necesităţi, revizuirea priorităţilor strategice şi integrarea obiectivelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), pe măsură ce acestea devin imperative ale investitorilor”, spun analiştii.

 

Datele aferente primelor trei trimestre ale anului 2021 (intervalul ianuarie – septembrie) se bazează pe tranzacţiile IPO finalizate în intervalul 1 ianuarie – 21 septembrie 2021 şi pe tranzacţiile IPO anticipate până la finalul lunii septembrie 2021. Sunt cuprinse datele până la finalul şedinţelor de tranzacţionare din ziua de 21 septembrie în Regatul Unit. Sursele datelor din document sunt Dealogic, CB Insights, Crunchbase şi EY. Tranzacţiile IPO prin intermediul societăţilor vehicul investiţional (SPAC) au fost excluse din toate datele cuprinse în acest raport, cu excepţia cazurilor indicate.

Astfel, EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.