Vâlcov: Impactul bugetar al majorării pensiilor cu 5% şi al creşterii pensiei minime la 400 de lei este de 2,7 miliarde lei

Impactul bugetar al majorării pensiilor cu 5% și al creșterii pensiei minime la 400 de lei va fi de 2,7 miliarde lei, a declarat marți, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

„Vom mări pensiile de anul viitor cu 5% (…) Conform prevederii legislative, punctul de pensie ar trebui să crească cu 4,41%. Practic este o creștere de 0,59% tocmai pentru a repara o parte din nedreptăți…Cu 4,41% ar trebui să crească punctul de pensie. Acesta ar fi calculul normal conform legii. Impactul bugetar al creșterii cu 5% și dacă mărim și pensia minimă de la 350 lei la 400 lei, impactul este de 2,7 miliarde lei. Toți acești bani sunt prinși (în proiecția bugetară n.r). Pe pe de o parte, bugetul viitor va prevedea o reducere a cheltuielilor de bunuri și servicii, pe de altă parte vom avea creșteri dintr-o colectare mai bună la TVA. Acum este 57% și spre 65% vrem să ne îndreptăm la sfârșitul anului viitor, pentru că nu vom reuși în prima parte a anului, dar suntem în pași spre a o mări. De asemenea, avem această relaxare fiscală și anume reducerea CAS cu cinci puncte procentuale”, a explicat Vâlcov.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat, în prima parte a lunii septembrie, că pensiile vor crește cu 5% din ianuarie 2015.

În ceea ce privește majorarea pensiei minime la 400 de lei, începând de anul viitor, premierul Victor Ponta afirma, la începutul lunii iulie, că Executivul are resursele financiare necesare în acest sens. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata