Videanu: Marii datornici nu îşi vor putea plăti datoriile din cauza erorilor politice din ultimii 20 de ani

Marii datornici din subordinea Ministerului Economiei nu îşi vor putea plăti datoriile către bugetului statului din cauza erorilor politice din ultimii 20 de ani, a declarat miercuri, 14 iulie, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Adriean Videanu, la un post privat de televiziune.

„Erorile politice din ultimii 20 de ani au făcut ca datoriile Companiei Naţionale a Huilei către bugetul statului să ajungă la un miliard de euro. De asemenea, Termoelectrica unul din marii datornici nu a făcut altceva decât să acumuleze datorii în urma erorilor politice făcute în timp”, a spus Videanu.

Acesta a precizat că la ora actuală nu există posibilitatea recuperării acestor datorii deoarece aceste societăţi nu pot privatizate.

„La discuţiile avute cu FMI am discutat despre aceste companii şi am spus că acestea nu vor putea plăti un leu din datorii la bugetul statului pentru că nu de unde. Nu există posibilitatea privatizării la aceste societăţi. Soluţia economică este cea pe care am propus-o şi am convenit-o cu FMI, respectiv să scoatem toate entităţile profitabile din Termoelectrica (Borzeşti, Paroşeni, Galaţi), lăsam Termoelectrica cu datoriile istorice acumulate şi o băgăm în faliment.

Avem termen martie 2011 să realizăm acest lucru şi îl vom realiza”, a explicat ministrul Economiei.

Acesta a subliniat că în acest fel va proceda şi în ceea ce priveşte Compania Naţională a Huilei.

„Prin înfiinţarea celor două companii naţionale energetice, ceea ce este profitabil din CNH va intra în structurile uneia din cele două companii, respectiv în Hidroenergetica şi toate activele neperformante vor rămâne în afara companiei, pe care le vom lichida. Această procedură curaţă bilanţul companiilor şi nu se intră cu balastul acesta în interioul celor două companii energetice”, a mai adăugat Adriean Videanu.

Actualul acord cu Fondul Monetar Internaţional prevede eliminarea arieratelor companiilor finanţate din bugetul de stat, în totalitate, până la sfârşitul lunii aprilie 2011, când este programată închiderea programului cu FMI.

Este vorba despre Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare – monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii.

La sfârşitul anului trecut, stocul total de arierate era de 1,4 miliarde, iar prin Memorandumul Tehnic de Înţelegere cu FMI, guvernul şi-a fixat ca ţintă indicativă pentru decembrie 2010 nivelul de 0,48 miliarde lei pentru stocul de arierate ale bugetului general consolidat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata