Vremea va fi răcoroasă în următoarele zile, cu maxime medii de 20 grade Celsius; ploi pe arii extinse după 10 septembrie

4

Vremea se va răci ușor în următoarele zile la nivelul întregii țări, temperaturile medii maxime situându-se la 20 de grade Celsius, iar după 10 septembrie se vor semnala ploi pe arii extinse, conform prognozei pentru perioada 7 – 20 septembrie, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea va fi răcoroasă, cu medii termice diurne situate în jurul a 22 de grade și nocturne între 9 și 11 grade. După 12 septembrie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind caldă pe 15 — 16 septembrie, atunci când temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 28 de grade, iar minimele vor fi de aproximativ 13 grade.

Între 18 și 20 septembrie, regimul termic va redeveni normal, fiind caracterizat de temperaturi diurne de 24 de grade și nocturne de 12 grade, mediate pe întreaga regiune.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare între 10 și 13 septembrie, când va ploua pe arii extinse și se vor cumula cantități de apă mai importante și, din nou, după 15 septembrie, când ploile se vor semnala izolat și vor fi, în general, slabe cantitativ.

În Crișana, vremea va fi răcoroasă în decursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, când temperaturile maxime se vor situa, în general, în jurul unor valori medii de 20 de grade, în timp ce minimele vor fi de 8 — 10 grade. Din 13 septembrie va avea loc un proces de încălzire treptată, care va determina, în jurul datei de 16 septembrie, maxime diurne de aproximativ 27 de grade și minime nocturne de 12 — 13 grade.

Ulterior, o nouă răcire va conduce, în ultimele zile de prognoză, la un regim termic normal pentru această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 24 de grade și ale minimelor de 12 — 13 grade.

Va ploua pe arii extinse și mai însemnat cantitativ în jurul datei de 11 septembrie, iar după 15 septembrie va crește din nou probabilitatea pentru ploi, dar în general slabe și pe arii mai restrânse.

Între 7 și 12 septembrie, în Transilvania, regimul temperaturii aerului va fi ușor mai scăzut decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului, concretizându-se prin valori termice diurne de 19 — 21 de grade și nocturne situate între 6 și 9 grade. În intervalul 13 — 16 septembrie, vremea se va încălzi și temperatura aerului va crește spre 24 — 25 de grade ziua și 10 grade noaptea, în medie. Abia în ultimele zile ale celor două săptămâni de prognoză valorile termice se vor apropia de normele climatologice ale perioadei, cu o medie de 22 de grade a valorilor maxime și de 8 — 9 grade a celor minime.

Probabilitatea de apariție a averselor pe arii extinse va fi mai mare pe 11, 12 și 15 septembrie, când, izolat, ploile pot fi mai abundente, în rest doar trecător și pe arii restrânse va ploua slab.

Potrivit ANM, în Maramureș, vremea va fi răcoroasă în cea mai mare parte a primei săptămâni de prognoză, când temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 18 și 21 de grade, iar cele minime vor fi de 7 — 9 grade. După 12 — 13 septembrie, va avea loc o creștere a mediilor termice spre valori diurne de 26 de grade și nocturne de 12 grade, în jurul datei de 16 septembrie.

Ulterior, regimul termic va marca o scădere ușoară, spre valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. În ultimele zile ale prognozei, vor fi temperaturi de 22 de grade ziua și aproximativ 11 grade noaptea.

Pe 11 și 12 septembrie va ploua pe arii extinse și, izolat, posibil mai însemnat cantitativ, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză vor fi doar ploi trecătoare, nesemnificative.

În Moldova, valorile termice diurne se vor menține, în general, în limite normale climatologic pentru această perioadă. pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când se vor consemna medii ale maximelor diurne de 21 — 23 de grade și ale minimelor nocturne de 9 — 11 grade. Între 14 și 16 septembrie, vremea se va încălzi spre valori medii de 25 de grade ziua și 16 grade noaptea, pentru ca, la finalul intervalului de prognoză, regimul termic să redevină normal.

Ploi slabe cantitativ se vor semnala aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar numai izolat, și doar în jurul datei de 12 septembrie va ploua pe arii extinse.

În Dobrogea, pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, regimul termic nu va avea variații importante, fiind caracterizat de valori medii ale temperaturii aerului apropiate de normele perioadei. Astfel, maximele diurne se vor situa între 21 și 23 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse, în medie, între 14 — 16 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 12 septembrie, iar în celelalte zile doar izolat și trecător vor fi posibile ploi slabe.

În Muntenia, în prima săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic se va menține apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului, cu valori diurne situate, în medie, între 23 — 25 de grade. După 12 septembrie, un proces de încălzire treptată va determina o creștere a temperaturii aerului, spre medii ale maximelor diurne de aproximativ 26 de grade, pentru ca, spre 19 — 20 septembrie, acestea să scadă cu aproximativ 2 grade, vremea redevenind normală din punct de vedere termic pentru a doua decadă a lunii septembrie.

Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori cuprinse, în medie, între 11 și 13 grade, pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Probabilitatea pentru precipitații va fi destul de redusă și doar pe 11 și 12 septembrie vor fi ploi pe arii extinse, posibil, izolat, mai importante cantitativ.

Media regională a temperaturilor maxime diurne, în Oltenia, va fi de aproximativ 23 — 24 de grade în intervalul 7-10 septembrie, apoi va marca o scădere, spre 20 de grade, în jurul datei de 11 septembrie, când vremea va deveni răcoroasă. Dar, treptat, un nou proces de încălzire va conduce la valori ușor peste mediile multianuale ale perioadei, respectiv 26 de grade, pe 15 și 16 septembrie.

În ultimele zile ale prognozei, o nouă scădere a temperaturii va readuce regimul termic la normal, la valori maxime diurne de 23 — 24 de grade.

Regimul termic nocturn, concretizat prin temperaturi de 13 grade la începutul intervalului, va marca o scădere spre 10 grade pe 9 septembrie, apoi va crește din nou, iar între 11 — 20 septembrie se va menține relativ constant, la valori de 12 — 14 grade.

Între 10 și 12 septembrie, va ploua pe arii extinse și se vor cumula și cantități de apă mai importante. Ulterior, va mai ploua, dar numai trecător și izolat, după data de 15 septembrie.

La munte, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi răcoroasă, cu medii ale temperaturilor maxime între 10 și 12 grade, în timp ce nopțile vor fi destul de reci, cu medii termice de 2 — 4 grade. Între 13 și 16 septembrie, temperaturile vor fi în creștere de la o zi la alta, astfel încât se vor atinge 18 grade ziua și 8 grade noaptea și abia spre sfârșitul perioadei de prognoză regimul termic va reveni la normal, fiind estimate medii ale maximelor diurne de 16 grade și ale minimelor nocturne de aproximativ 7 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare între 10 și 12 septembrie, când acestea se vor semnala pe arii relativ extinse, apoi va crește din nou după 15 septembrie, când ploile vor fi slabe cantitativ.

Estimările meteo sunt realizate de ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News