Daniel Constantin: Proiectul de refacere a sistemului de irigaţii a fost abandonat total de guvernul de tehnocraţi

Proiectul de refacere a sistemului de irigaţii a fost abandonat total de guvernul de tehnocraţi, deoarece nu s-a mişcat absolut nimic în vederea aplicării Legii irigaţiilor, promulgată de preşedinte pe data de 12 noiembrie 2015, a afirmat, joi, 5 mai, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, într-un mesaj postat pe Facebook.

Constat, cu regret, că proiectul de refacere a sistemului de irigaţii a fost abandonat total de guvernul de tehnocraţi! Au trecut 6 luni şi nu s-a mişcat absolut nimic în vederea aplicării Legii irigaţiilor 269 promulgată de preşedinte în 12 noiembrie 2015. Nu există nicio scuză! Legea o aveau, trebuia doar aplicată! Reamintesc tuturor că anul trecut am reuşit să trecem în unanimitate, în Parlament, prima lege după 1989 care dă speranţe fermierilor care au suferit de-a lungul timpului din cauza secetei că sistemul redevine funcţional. Prima lege care oferă un buget multianual de 1 miliard de euro!”, a scris Constantin pe Facebook.

El a adăugat că în primul an, respectiv în 2016, legea prevedea suma de 145 milioane euro, însă guvernul nu a găsit decât 30 de milioane de lei, iar strategia pentru irigaţii trebuia aprobată într-o lună de la promulgare.

„Trec peste faptul că în Comisia de agricultură ministrul a refuzat cei 500 de milioane de lei (diferenţa până la 145 milioane de euro) propuşi prin amendament!!! Buni şi cei 30 de milioane de lei, numai că nu se împlinesc paşii prevăzuţi pentru a-i investi. Legea prevede ca într-o lună de la promulgare guvernul să aprobe strategia pentru irigaţii. Un document introdus în lege de către liberali — condiţia de transparenţă cerută atunci pentru a vota şi ei! Deşi au trecut 6 luni şi documentul nu a apărut, liberalii nu mai spun nimic. Am predat strategia elaborată noului ministru pe 18 noiembrie (presa de specialitate a asistat la predarea — primirea mandatului şi a documentului) şi nici astăzi nu este aprobată. Mai mult, nu există nici măcar în consultare un alt proiect!”, a explicat fostul ministru al Agriculturii.

În opinia acestuia, lipsa unei strategii în sectorul irigaţiilor atrage şi riscul de a pierde bani europeni pentru infrastructura secundară.

„În lipsa acesteia nu se face nicio investiţie, dar mai mult…riscăm să pierdem şi banii europeni pentru infrastructura secundară. Reamintesc că în perioada 2012 — 2015 s-au semnat şi investit aproximativ 130 milioane euro şi alte 435 milioane sunt puse la dispoziţia fermierilor prin PNDR. În lipsa conectării acestei infrastructuri secundare reabilitate la infrastructura principală în maximum 3 ani, CE o să solicite României să returneze fondurile! Tot prin intermediul acestei strategii, trebuia actualizată lista cu amenajările de irigaţii viabile elaborată în 2010, în baza căreia Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) sunt eligibili pentru finanţare din fonduri europene. Deşi situaţia actualizată a acestor amenajări este finalizată din 2015, aceasta nu a fost aprobată prin Strategia sectorului de irigaţii, iar o bună parte din OUAI sunt oprite din accesarea de fonduri europene”, a mai scris pe Facebook fostul şef de la Agricultură. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata