Marcel Boloș: Specialiștii pentru fondutile europene nu se formează peste noapte

Foto: news.ro
22

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloş spune că România duce lipsă de specialiști în fonduri europene, subliniind că aceștia nu se pot forma peste noapte. Pe acest fond, Marcel Boloș a spus că există un proces continuu de recrutare a acestora.

În acest sens, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat, că România trebuie să profite de renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a putea introduce investițiile în irigații, acestea fiind extrem de necesare pentru asigurarea securității alimentare.

În viziunea sa, „Spania, Grecia, Italia, Portugalia au în PNRR aceste investiții cruciale pentru dezvoltarea acestor sectoare cu impact pe securitatea alimentară a României și a statelor UE.

Din păcate, Politica de coeziune și Politica agricolă au resursele foarte limitate și mare parte din bani, mai ales pentru politica agricolă, pleacă la subvențiile agricultorilor.

Partea de investiţii în irigaţii și partea de depozitare, procesare, industrie agro-alimentară, unde avem un potențial uriaș, acestea au fost lăsate deoparte din perspectiva alocărilor de fonduri și e un moment crucial pentru România să poată să aibă în perioada care urmează, prin renegocierea PNRR, posibilitatea să repună în discuție investițiile acestea cruciale pentru securitatea agroalimentară”, spune Marcel Boloș.

România duce lipsă de specialiști în fonduri europene

În opinia sa, Marcel Boloș a mai precizat, în cadrul emisiunii „Selectiv” de la B1 TV, că există anumite probleme în ceea ce privește implementarea PNRR, deoarece nu există destui specialiști în fonduri europene.

Astfel, „În ce privește implementarea programelor opraționale, dar și a PNRR, avem suficiente probleme și riscuri care țin de blocarea proiectelor. Vă dau exemplul PNRR: primul pas a fost acela de operaționalizare a structurilor organizatorice, care a fost un lucru pe bune dreptate cerut de Autoritatea de Audit și Comisia Europeană.

El a fost un început de drum destul de anevoios, iar specialiștii în fonduri nu se formează peste noapte. De asta suntem într-un proces de recrutare continuă de specialiști pe domeniul fondurilor europene și un specialist cu competențe depline se formează în 3 – 5 ani”, mai spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Discuțiile la nivelul Uniunii Europene se poartă cu dificultate

În contextul politic, o altă problemă mai este reprezentată și de faptul că țara noastră a schimbat miniștrii, ceea ce a adăugat un grad de dificultate în ceea ce privește negocierile la nivelul Uniunii Europene.

În acest sens, „Foarte mult îngreunează, suntem printre puținele țări din UE care au aceste tipuri de probleme în care miniștrii, fiind schimbați foarte des, când merg la reuniunea Consiliului de Miniștri, acolo activitățile și lobby-ul se fac deja pe subiecte și trebuie să-ți faci loc la masă într-un timp foarte scurt, să fii o voce auzită, credibilă, să influențezi deciziile la nivel european”.

În concluzie, „De asta ar fi potrivit, fiind o perioadă de stabilitate politică pe termen lung, ca în aceste domenii strategice să avem continuitate”, a mai spus oficialul român.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata