Termenul de depunere a cererilor pe 2016 va fi prelungit cu cel puţin 10 zile fără aplicarea penalităţilor

Termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2016 va fi prelungit cu cel puţin 10 zile pentru fermierii români, fără aplicarea penalităţilor, a declarat noul director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Marius Faur.

„La momentul actual, există un proiect de Ordonanţă de Urgenţă înaintat către structurile abilitate pentru a se preciza că în conformitate cu modificările regulamentului european, care urmează să apară în aceste zile, se va putea proceda la prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată unică pe 2016 fără penalităţi. La momentul actual se constituie cadrul legal la nivel naţional. În jurul datei de 13 mai este prevăzut să apară regulamentul european prin care, la nivelul UE, se va putea prelungi legal termenul de depunere fără penalităţi, până la data de 15 iunie. Din punct de vedere al termenului pe care România e în discuţii să îl asume, nu va fi cel maximal de 15 iunie, pentru că ne-am prelungi prea mult celelalte etape pe care le mai avem de parcurs„, a precizat Faur.

Potrivit sursei citate, termenul agreat cu Ministerul Agriculturii şi cu fermierii va fi unul intermediar faţă de cel stabilit la nivel european, dar nu mai târziu de 31 mai.

„Cel puţin la momentul actual, din discuţiile avute cu directorii de judeţe, plus unele discuţii pe care şi domnul ministru (ministrul Agriculturii, Achim Irimescu — n. r.) le-a avut cu reprezentanţii legali ai fermierilor, în principiu va fi un termen intermediar, undeva 10 zile în plus faţă de 15 mai, respectiv 25 mai, cel mult 31 mai. Oricum, ritmul este destul de accelerat pe preluarea cererilor, pentru că toţi fermierii au avut în calcul faptul că 16 mai este data limită şi sunt programaţi de APIA peste tot la nivel naţional. În mod sigur, în următoarele zile, vor mai fi discuţii cu reprezentaţii fermierilor pentru că doleanţa noastră şi a domnului ministru este de avea un termen stabilit de comun acord atât cu administraţia, cât şi cu fermierii. Ordonanţa de Urgenţă este plecată pe circuit, aşteptăm regulamentul european şi, imediat după data 13 mai, când am înţeles că se va publica regulamentul european, o să vină şi ordinul de ministru care va puncta foarte clar noua dată”, a explicat Faur.

Potrivit datelor APIA, de la 1 martie şi până la finele lunii aprilie, au fost depuse 550.523 cereri de plată, pentru o suprafaţă eligibilă de 2.792.439 hectare în campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016.

În ceea ce priveşte procesul de depunere a cererilor din sectorul zootehnic, care a început de luni, 25 aprilie 2016, până la 28 aprilie au fost deja înregistrate 15.831 cereri la nivelul centrelor judeţene.

Conform regulamentelor europene, cererile se depun până la data de 16 mai, fără penalizare, iar după această dată depunerea se mai poate face în termen de 25 de zile calendaristice (până la 10 iunie 2016), dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

După această dată, cererile nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata