A apărut semnul de circulație Bike Box, care a fost aprobat încă din vara lui 2021 şi va fi implementat la semafoarele din intersecțiile mari

124

În România, a apărut un nou semn de circulație despre care toți cei care ignoră acest nou marcaj, pot rămâne fără sume mari de bani și chiar fără permisul de conducere. Acesta apare pentru prima oară în România și se poate observa în București.

Este vorba despre semnul de circulație Bike Box, care a fost aprobat încă din vara lui 2021. Acest marcaj va fi implementat la semafoarele din intersecțiile mari.

Cu alte cuvinte, toți șoferii care se deplasează în Capitală, trebuie să știe ce să facă când văd semnul de Bike Box. Acest marcaj a fost introdus special pentru a le oferi oferi bicicliștilor mai multă siguranță în trafic. Marcajul Bike Box apare la intersecțiile semaforizate în zonele unde sunt trecerile de pietoni unde se poate efectua virajul la stânga.

Măsura vizează siguranța persoanelor care folosesc biciclete și trotinete. Pătrunderea mașinilor în zonele cu Bike Box este interzisă, atunci când semaforul arată culoarea roșie. În intersecțiile în care există acest semn, doar bicicletele și trotinetele vor putea să stea pe loc la semafor, în interiorul spațiului marcat.

Noul marcaj care îi poate lăsa pe șoferi fără permisul de conducere

În informaţiile sale, „Bike Box-ul reprezintă o zona bine delimitată, constând într-un marcaj în formă pătrată, cu o bicicletă în mijloc, care va apărea pe carosabil. Principalul rol al acestor marcaje este să-i ajute pe cei care se deplasează pe două roți, prin crearea unui spațiu de stocare a bicicletelor care efectuează virajul la stânga.

Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acrosati de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament”, a explicat Primăria Capitalei.

În contextul rutier, Bike Box reprezintă o zonă bine delimitată, constând în niște pătrate cu o bicicletă desenată în mijloc, ce vor apărea pe carosabil. Marcajele vor avea o lungime de trei metri. Principalul rol al acestora este de a-i ajuta pe cei care se deplasează pe două roți. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate.

Noile marcaje au fost aprobate în ideea de a-i încuraja pe bucureșteni să se deplaseze mai des pe două roți.

Pătrunderea mașinilor în zonele cu Bike Box este interzisă

Pătrunderea mașinilor în zonele cu Bike Box este interzisă, atunci când semaforul arată culoarea roșie. În intersecțiile în care există acest semn, doar bicicletele și trotinetele pot sta pe loc la semafor, în interiorul spațiului marcat. În intersecțiile cu acest tip de marcaj, bicicliștii sunt încurajați să treacă în fața mașinilor, la semafoare, pentru a fi cât mai feriți de riscul de a fi acroșați de mașinile care pleacă în viteză de la semafor.

Aşadar, şoferii sunt obligați ca atunci când ajung la semafor în astfel de intersecții, să rămână în spatele marcajelor Bike Box, unde au voie să staționeze doar bicicliștii sau cei care se deplasează cu trotineta.

Conducătorii auto care nu respectă regulile semnului Bike Box riscă o amendă ce poate ajunge la valoarea de 750 de lei și suspendarea permisului de conducere, pentru 30 de zile. Noul marcaj a fost introdus deja în Codul Rutier.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata