Anumite benzinării din Ungaria au decis să raționalizeze benzina din cauza stocurilor scăzute de combustibil

19

În Ungaria, anumite benzinării au decis să raționalizeze benzina din cauza stocurilor scăzute de combustibil. În timp ce unele dintre ele permit alimentarea doar o dat pe zi, altele au impus o limită de alimentare de cel mult 20 de litri.

În opinia sa, Asociația Benzinăriilor Independente arată că este imposibil de respectat această regulă și asta din cauza prețului plafonat. Deși această măsură este benefică pentru consumatorii finali, aceasta este detrimentală pentru companii, acestea acuzând că nu mai pot aduce carburanți decât dacă ies în pierdere.

În contextul politico-financiar, Guvernul de la Budapesta a decis, la începutul acestui an, ca mașinile care depășesc 7 tone și camioanele cu plăcuțe de înmatriculare străine, cu o greutate de peste 3 tone, nu vor putea alimenta la prețul plafonat și la cel al pieței.

Guvernul ungar cumpără gaze cu împrumuturi mari în euro

În contextul energetic, Guvernul Fidesz dorește să acumuleze un stoc uriaș de gaze naturale. Un decret în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial al Ungariei. Dimensiunea maximă a rezervei speciale de gaze naturale este de 7.811.000 MWh.

Decretul a fost semnat de ministrul industriei și tehnologiei, László Palkovics. De asemenea, guvernul va contracta un împrumut în euro pentru crearea unei rezerve speciale de gaze, în valoare maximă de 1 850 de milioane de euro. Dar gazul nu poate fi cumpărat fără să fie cumpărat, fără să se gândească.

Astfel, prețul maxim de achiziție este prețul calculat pe baza prețurilor de piață la momentul încheierii contractului, inclusiv taxele de sistem și costurile aferente de fixare a prețurilor până la punctul virtual de tranzacționare a sistemului intern de gaze naturale.

În practică, acest lucru se traduce în prezent printr-un curs de schimb de 210 EUR/MWh, potrivit CEEGEX. Costul nu include taxele de sistem. Regulamentul intră în vigoare vineri.

Stocurile de securitate ale gazelor naturale, perturbate în 2021

În Ungaria, anul trecut, partidul Fidesz a desființat rezerva de securitate de gaze naturale. La 15 octombrie 2021, ministrul Inovării, László Palkovics, a decis să reducă rezerva de securitate a gazelor naturale. Anterior, aceasta a fost redusă de la 15.374.000 MWh la 12.723.644 MWh.

În contextul comercial, ministrul de externe Péter Szijjártó s-a întâlnit în urmă cu două săptămâni cu ministrul rus de externe Serghei Lavror. Scopul întâlnirii a fost acela de a cere Gazprom să cumpere 700 de milioane de metri cubi de gaz în plus. Cu toate acestea, rușii nu au dat încă niciun răspuns în acest sens. La vremea respectivă, guvernul condus de Viktor Orbán aprobase deja împrumutul de 1.850 de milioane de euro.

La sfârșitul lunii iulie, cabinetul a autorizat Asociația maghiară de stocare a hidrocarburilor (MSZKSZ) să cumpere gaz pe credit. Împrumutul este garantat în totalitate de către stat. Întrebarea este de unde intenționează statul maghiar să cumpere gaz și pentru cât de mult. Rușii ar putea avea un preț mai mare, dar din punct de vedere politic sunt cei mai apropiați de guvernul Orban, scrie Daily News Hungary.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata