Odată cu schimbarea Codului Rutier, apar noi marcaje pe șoselele din România

Foto: adevărul.ro
148

Noi marcaje rutiere vor apărea în curând din dorința autorităților de a crește gradul de siguranță rutier. Decizia a venit după ce s-a constatat că din ce în ce mai mulți români nu sunt atenți atunci când traversează strada.

Apar noi marcaje rutiere

Autoritățile române au venit cu noi măsuri în ceea ce privește trecerile de pietoni din București. Având în vedere că mulți români acordă mai multă atenție telefonului mobil decât evenimentelor din jurul lor, pietonii își pun viața în pericol aproape zilnic.

Astfel, specialiștii în trafic urban din cadrul Comisiei Tehnice de Circulație a luat hotărârea de a executa un nou tip de marcaj tip inscripție cu textul „Fii atent!”. Propunerea a venit din partea Brigăzii Rutiere, Administrația Străzilor, instituțiile fiind sprijinite de Vesta Investment.

Marcajul nu va fi amplasat pe toate trecerile de pietoni, ci doar pe unele. Astfel, acestea vor fi amplasate în următoarele locații:

  • Bd. Iuliu Maniu/Str. Lujerului/Șoseaua Virtuții (punct negru)
  • Șos. București-Ploiești/Str. Tipografilor/Fântâna Miorița
  • Bd. Gării de Nord/Piața Gării de Nord
  • Calea Dorobanților/Școala Italiană „Aldo Moro”
  • Bd. Basarabia nr. 50 (punct negru)
  • Bd. Basarabia/Spital Victor Gomoiu

În contextul social, această măsură a fost luată pentru o creștere a siguranței rutiere pe arterele din Capitală. De asemenea, ea are rolul de a determina șoferii și pietonii să acorde mai multă atenție atunci când merg pe drumurile publice.

Pietonii trebuie să ia aminte că circulația se face pe trotuare, iar traversarea străzii doar prin locurile semnalizate și marcate în mod corespunzător și la culoarea verde a semaforului. Înainte să traverseze, oamenii trebuie să se asigure că șoferii au văzut intenția lor de trecere.

Șoferii trebuie și ei să fie atenți la drum

Din punct de vedere rutier, pietonii nu sunt singurii care trebuie să se asigure și să respecte reguli atunci cânt folosesc drumurile publice. Astfel, șoferii trebuie să circule cu prudență, mai ales în zonele unde sunt treceri de pietoni sau școli/grădinițe.

De asemenea, ei nu trebuie să oprească mașina sau să staționeze în locurile în care ar putea afecta desfășurarea normală a traficului și nici nu trebuie să blochez calea rutieră a mijloacelor de transport public.

În plus, aceștia trebuie să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să respecte semnalele, indicațiile și dispozițiile polițiștilor rutieri și să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere.

Nu în ultimul rând, ei trebuie să sea dovadă de o conduită preventivă în trafic.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata