Au fost depuse mai multe aplicații pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

16

În România, Ministrul Energiei, Virgil Popescu a informat recent că au fost depuse un număr de 668 de aplicații pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile până miercuri seara.

 Proiecte pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

Astfel, ministrul Energiei a anunţat că s-a închis call-ul pentru depunerea proiectelor pentru fonduri din PNNR în ziua de miercuri, la ora 17:00, unde au fost vizate proiectele destinate investițiilor pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.

De asemenea, Virgil Popescu a informat și că au depus proiecte 668 de aplicanți, iar valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este:

– Energie eoliană:

  • 1.300.000 Euro/MW- pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv);
  • 650.000 Euro/MW- pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

-Energie solară:

  • 750.000 Euro/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv);
  • 425.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

În anunţul său, „Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiţii nu poate depăşi 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții. Tot astăzi (miercuri – n.r.), am pus în dezbatere publică documentele aferente apelului competitiv – Sprijinirea investiţiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial, Măsura de investiții 5.

Prin realizarea proiectelor finanțabile în cadrul acestei scheme de ajutor se urmăreşte implementarea unui număr de minim 50 de proiecte destinate creșterii eficienței energetice a industriei care să determine o economie de energie de cel putin 30% în cadrul activității economice a întreprinderilor beneficiare. Am încredere că și prin aceste investiții vom asigura securitatea și independența energetică a României”, a transmis Virgil Popescu.

BEI ne-a dat 1,4 miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor în energie

În contextul financiar, Virgil Popescu a informat că România a primit aproape 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanțarea proiectelor strategice în sectorul energiei, care adaugă că transferul banilor a fost efectuat de Banca Europeană de Investiții (BEI).

Astfel, „Veşti bune! Astăzi BEI a transferat aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanţarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România! Este vorba despre: 8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780 euro, din care 469.561.946 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producţie de 735 MW”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata