Miliardarii din Marea Britanie văd creșterea averilor în timpul pandemiei

Miliardarii britanici au văzut o creștere bruscă a averii lor în timpul pandemiei, potrivit celei mai recente liste Sunday Times.

Bogăția lor a crescut cu 21,7% în ultimul an, crescând cu 106,5 miliarde de lire sterline până la 597,2 miliarde de lire sterline, iar acum există un record de 171 de miliardari în Marea Britanie.

Magnatul petrolier și media născut în Ucraina, Sir Leonard Blavatnik, este cea mai bogată persoană din țară, conform listei.

El a luat titlul de la Sir James Dyson, a cărui avere a crescut cu doar 100 de milioane de lire sterline.

Domnul Blavatnik – care deține Warner Music – și-a văzut averea crescând cu 7,2 miliarde de lire sterline până la aproximativ 23 de miliarde de lire sterline în anul afectat de pandemie.

Aceasta a inclus încasările unui pachet de 1,37 miliarde de lire sterline în Warner, pe care l-a primit când a fost listată în SUA, anul trecut.

„Faptul că mulți dintre super-bogați s-au îmbogățit atât de mult într-un moment în care mii dintre noi i-am îngropat pe cei dragi și milioane de oameni sunt îngrijorați pentru mijloacele noastre de trai, fac din asta un lucru foarte neliniștitor”, a spus Robert Watts, compilatorul indicelui anual al celor mai bogați rezidenți ai țării.

„Pandemia globală a creat oportunități profitabile pentru mulți comercianți online, aplicații de rețele sociale și companii de jocuri pe computer.”

Frații investitori imobiliari, David și Simon Reuben, s-au situat pe locul al doilea, după ce averea lor a crescut cu 5,46 miliarde de lire sterline, până la 21,46 miliarde de lire sterline.

Sri și Gopi Hinduja, care conduc grupul Hinduja din conglomeratul din Mumbai, au ocupat locul trei după ce averea lor a crescut cu 1 miliard de lire sterline.

Magnatul oțelului, Lakshmi Mittal, pe locul cinci, a înregistrat cea mai mare creștere a bogăției oricărui miliardar în ultimele 12 luni, cu câștiguri de aproximativ 7,9 miliarde de lire sterline, în mare parte pe baza creșterii valorii afacerii sale de fabricare a oțelului, ArcelorMittal.

Proprietarul Chelsea, Roman Abramovich, era pe poziția a opta după ce averea sa a crescut cu 1,9 miliarde de lire sterline, până la 12,1 miliarde de lire sterline.
Totalul a 171 de miliardari din ultima listă de bogați este mai mare decât recordul anterior de 151, stabilit în 2019.

Studiul a constatat că cele mai bogate 250 de persoane din Marea Britanie în acest an valorează 658,1 miliarde de lire sterline, în creștere față de 565,7 miliarde de lire sterline anul trecut, în creștere cu 16,3%.

Creșterea valorilor tehnologice

Există, de asemenea, mai mulți antreprenori – întreprinderi de pornire cu o evaluare mai mare de 1 miliard de dolari – care se găsesc în lista bogaților, decât înainte.

Printre acestea se numără Farfetch, retailerul online de modă de lux, al cărui fondator, Jose Neves, este un nou jucător la 82 de ani în lista bogaților din acest an, cu o avere de 2 miliarde de lire sterline.

Alex Chesterman, fondatorul serviciului de tranzacționare auto online Cazoo, își face prima sa apariție, cu o valoare estimată la 750 de milioane de lire sterline.

„Evaluările multor companii bogate în listă au crescut în ultimul an – în special pachetul de companii de tehnologie cunoscute sub numele de unicorni”, a spus Watts.

„Îmi fac griji cu privire la forța fundamentelor. Nimeni nu vrea să vadă o re-rulare a boom-ului și a bustului dotcom de acum 20 de ani.”

Top 10 miliardari
Acestea sunt cele mai bogate 10 persoane din țară conform listei bogaților a Sunday Times:

1, Sir Leonard Blavatnik – 23 miliarde GBP (petrol și media)

2, David și Simon Reuben – 21,46 miliarde GBP (proprietate și internet)

3, Sri și Gopi Hinduja și familia – 17 miliarde de lire sterline (industrie și finanțe)

4, Sir James Dyson și familia – 16,3 miliarde de lire sterline (bunuri de uz casnic și tehnologie)

5, Lakshmi Mittal și familia – 14,68 miliarde GBP (oțel)

6, Alisher Usmanov – 13,4 miliarde GBP (minerit și investiții)

7, Kirsten și Jorn Rausing – 13 miliarde de lire sterline (moștenire și investiții)

8, Roman Abramovich – 12,1 miliarde GBP (petrol și industrie)

9, Charlene de Carvalho-Heineken și Michel de Carvalho – 12,01 miliarde de lire sterline (moștenire, fabricarea berii și activități bancare)

10, Guy, George, Alannah și Galen Weston și familia – 11 miliarde de lire sterline (vânzare cu amănuntul)

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata