Pentru creșterea atractivităţii unităților de învățământ, în noua Lege a Educației sunt prevăzute burse de 3.000 de lei pentru elevi

32

Noua lege, ale cărei proiecte au fost puse săptămâna trecută în dezbatere publică, prevede acordarea de mii de lei pentru acești români. Potrivit ministrului din guvernul Ciucă, impactul bugetar al acestor măsuri este de 36 de miliarde de lei, mult peste dublul bugetului de anul acesta.

Astfel, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că liceele care își asumă filiera profesională nu vor mai putea să o amestece cu alt profil. În acest context, pentru a crește atractivitatea acestor unități de învățământ, în noua Lege a Educației sunt prevăzute burse de 3.000 de lei pentru elevi.

În precizările sale, „Liceele sunt de trei feluri: cu filieră vocațională, filieră teoretică și filieră profesională. Liceele care asumă filiera profesională nu o mai pot amesteca cu nimic. Nu mai putem face amestec de toate și să nu facem nimic bine.

Am dat exemplul unui colegiu pedagogic în care avem clase de alimentație publică, de exemplu. Sună și stupid: ”am terminat Alimentație publică la Colegiul pedagogic”. Învățământul profesional va fi doar profesional. Așa vom putea să concentrăm resurse materiale, de infrastructură și umane pentru dezvoltarea acelui liceu profesional. (…)

Am lansat un apel de 338 de milioane de euro pentru consorții de învățământ. dual din care vor face parte aceste licee profesionale.

Liceele teoretice și vocaționale vor putea să aibă clase dintr-un alt profil, dar nu din profesional. Într-un liceu vocațional, colegiu pedagogic, vei putea să ai și clase de filologie cu condiția ca cel puțin două treimi să fie clase în profilul asumat. Tranziția se va face treptat”, a explicat Cîmpeanu, vineri, la B1TV.

În contextul financiar, noul sistem de burse are un impact bugetar mare, mult peste dublul bugetului de anul acesta.

Astfel, „În paralel am instituit un nou sistem de burse care generează mult peste dublul bugetului de anul acesta, un impact bugetar foarte mare.

Ele presupun o alocare per elev de 400 de lei pentru fiecare elev în învățământul primar, unde se dau doar burse sociale, de 900 de lei în învățământul gimnazial, de 1.500 de lei în cel liceal teoretic și vocațional și 3.000 de lei în învățământul profesional. Un alt factor de atractivitate al învățământului profesional”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Impact bugetar de 36 de miliarde de lei

În cadrul noii Legi a educației, ale căror proiecte au fost puse săptămâna trecută în dezbatere publică, ar avea un impact bugetar total de peste 36 de miliarde de lei.

Aşadar, „Este vorba de un impact bugetar de peste 5 miliarde de lei pentru legea învăţământului superior şi de peste 31 de miliarde de lei pentru legea învăţământului preuniversitar. Doar 25 % reprezintă impact al creşterilor salariale, care vor fi de 43 %, restul sunt burse pentru elevi.

Avem o finanţare pentru elevii de învăţâmânt primar de 700 de lei per elev, o finanţare pentru învăţământul gimnazial de 900 de lei per elev, o finanţare pentru învăţământul liceal, filiere teoretice şi vocaţionale de 1.500 de lei per elev şi, nota bene, încurajarea învăţământului profesional printr-o finanţare pentru fondul de burse per elev de 3.000 de lei pentru liceele profesionale. (…)

Pentru studenţi avem creşteri de 50%, de la 201 de lei per student şi lună, până la 300 RON per student şi lună”, a declarat miercuri ministrul Educaţiei, la finalul ședinței de Guvern.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata