Toţi românii care au uitat sau nu au știut că trebuie să completeze formularul PLF la intrarea în țară, vor primii amendă

44

Mulţi români au primit deja o amendă acasă în ultimele zile, asta după ce s-a aflat că 50.000 de oameni trebuie să achite urgent 3.000 de lei de persoană. Mulți dintre aceşti, nici nu știau că este nevoie de așa ceva.

Aproximativ 50.000 de români s-au trezit cu amenzi de 3.000 de lei chiar acasă, asta după ce au uitat sau nu au știut că trebuie să completeze formularul PLF la intrarea în țară. Nebunia a început încă din perioada sărbătorilor pentru toți românii care nu au completat Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF).

Măsura a intrat în vigoare dinainte de Crăciun

Cu toate că măsura a intrat în vigoare înainte de Crăciun, mulţi români nu ştiau că documentul este obligatoriu la intrarea în țară. Acum, cei mai mulți s-au trezit cu penalizari, cu toate că la frontieră nu le-ar fi spus nimeni, nimic. Acesta este și motivul pentru care vor să se adreseze instanței în aceste situații.

Astfel, ”Am primit ştampila de la angajaţii DSP, m-au trimis la graniţă, mi-au verificat paşaportul şi am intrat în ţară. Nimeni nu a întrebat de acel formular, urmând să primesc o amendă de 3.000 de lei acasă de la DSP pe data de 6 ianuarie. Am achitat jumătate din amendă, urmând să contestăm în instanţă pentru că asta este singura cale de atac”, a explicat Daniel Chiru, un pasager care s-a întors în România la începutul anului, după un concediu în Dubai, potrivit ştirileprotv.ro.

Ce spun autoritățile după amendarea a 50.000 de români?

În contextul legal, formularul a intrat în vigoare încă din 20 decembrie, iar eprezentanţii DSP şi cei ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră spun că nu au obligaţia legală să-i anunţe pe toți la intrarea în țară că nu au completat formularul. Însă, în punctele de trecere a frontierei sunt anunţuri care le reamintesc oamenilor de această obligaţie.

În explicaţiile sale, “Să nu uităm de principiul juridic care stabileşte faptul că necunoaşterea legii nu te absolvă de respectarea prevederilor legale. E ca şi cum ai conduce un autoturism spunând că nu ai ştiut că îţi trebuie permis de conducere sau ITP″, a explicat Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al IGPF.

Din punct de vedere al numărului, aproape 50.000 de persoane care au intrat în România între 25 decembrie şi 8 ianuarie au fost amendate, în total, cu 129 de milioane de lei, adică peste 25 de milioane de euro, pentru că nu au completat acest formular. Peste 13.000 dintre amenzi au fost primite doar în Bucureşti.

Aşadar, formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei plf.gov.ro şi trebuie completat de toate persoanele care intră în ţară cu avionul, trenul cu maşina sau pe cale navală. Procesul de completare se aseamănă cu cel al certificatului verde digital. El nu trebuie tipărit şi va conţine pe lângă nume, prenume şi datele de contact şi țările sau zonele prin care o persoană a călătorit înainte să ajungă în România.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News