Acțiunile mondiale se mențin, producătorii de medicamente sunt afectați de mișcarea lui Joe Biden privind vaccinurile

Acțiunile mondiale și prețurile mărfurilor s-au menținut joi, în timp ce investitorii au trecut la ciclice, pe fondul speranței unei redresări economice puternice, dar acțiunile producătorilor de medicamente au intrat sub presiune după ce Washingtonul a susținut renunțarea la brevetele pentru vaccinurile COVID-19.

Cel mai larg gabarit al acțiunilor mondiale MSCI, ACWI, a crescut ușor și se așteaptă ca acțiunile europene să se deschidă cu atât la viitorul Euro Stoxx, cât și la viitorul britanic FTSE.

Japoneza Nikkei a sărit cu 1,8% pe măsură ce s-a redeschis după o vacanță de cinci zile.

Însă indicele MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a pierdut 0,15% ca acțiuni chineze, reluându-și, de asemenea, tranzacțiile pentru prima dată de săptămâna trecută. CSI300 a scăzut cu 1,3%, cauzată de scăderea firmelor de biotehnologie.

Indicele cotei de asistență medicală din China a scăzut cu peste 4% după ce președintele SUA, Joe Biden, a sprijinit renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19.

Miscarea lui Biden a lovit și producătorii de vaccinuri din SUA, inclusiv Moderna, dar Wall Street a fost susținută în general de câștiguri în energie și alte acțiuni ciclice.

Dow a atins un record record peste noapte, după ce a crescut cu 0,29%, în timp ce S&P 500 a adăugat 0,07%.

„Anul acesta, atât economia SUA, cât și cea chineză ar putea crește cu 6% sau mai mult. Dacă cele mai mari două economii ale lumii cresc atât de mult, este clar că este pozitiv”, a declarat Norihiro Fujito, strategul principal de investiții, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
În acest context, prețurile mărfurilor sunt ridicate, cuprul flirtând cu vârfuri de 10 ani.

Prețurile petrolului au extins câștigurile până la vârfurile lor din luna martie, pe măsură ce stocurile de țiței din Statele Unite, cel mai mare consumator de petrol din lume, au scăzut mai brusc decât se aștepta.

Futururile brute din SUA s-au ridicat la 65,65 dolari pe baril, puțin schimbate în ziua respectivă, dar sub nivelul maxim de două luni de miercuri, de 66,76 dolari.

Întrucât produsele agricole, cum ar fi porumbul, soia și grâul, au câștigat brusc în ultimele săptămâni, indicele CRB Thomson Reuters a crescut la cel mai înalt nivel din 2015, câștigând peste 21% până acum în acest an.

Prețurile mai ridicate ale mărfurilor alimentează așteptările inflaționale pe piața obligațiunilor.

Rata inflației echilibrate din SUA sau așteptările inflației calculate din diferența de randament dintre obligațiunile legate de inflație și obligațiunile convenționale, a crescut până la 2,48% peste noapte.

Dar randamentele nominale ale obligațiunilor americane s-au menținut relativ stabile, iar randamentul Trezoreriei SUA pe 10 ani s-a modificat puțin, la 1,584%.

„Obligațiunile au fost susținute parțial, deoarece ritmul vaccinărilor a încetinit în state și pe măsură ce investitorii cu bani reali încep să cumpere”, a spus Naokazu Koshimizu, economist la Nomura Securities.

„Creșterea inflației este, de asemenea, determinată mai mult de constrângerile de ofertă decât de cerere, motiv pentru care vedem creșterea așteptărilor inflaționale și o scădere a randamentelor nominale”, a adăugat el.

În monede, dolarul australian a scăzut pe scurt până la 0,6% după ce China a declarat că suspendă la nesfârșit toate activitățile desfășurate în cadrul unui Dialog Economic Strategic China-Australia, ultimul eșec pentru relațiile lor tensionate.

Lira sterlină a fost fixă ​​la 1,3910 dolari înaintea unei revizuiri a politicii băncii centrale.

Banca Angliei ar putea încetini ritmul de cumpărare a obligațiunilor pentru a permite programului său de relaxare cantitativă să dureze până la sfârșitul anului, deoarece ar putea atinge plafonul până în septembrie la ritmul actual de cumpărare.

Investitorii au privit, de asemenea, alegerile Scoției care ar putea declanșa o confruntare cu premierul britanic Boris Johnson în legătură cu un nou referendum de independență.

Alte monede au fost puțin mișcate, cu accent pe raportul lunar de locuri de muncă de vineri din SUA care se așteaptă să arate că salariile non-agricole au crescut cu 978.000 de locuri de muncă luna trecută.

Euro a rămas constant la 1.2004 dolari, în timp ce yenul și-a schimbat valoarea la 109,35 pe dolar.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata