Cărțile de identitate electronice vor deveni obligatorii, în anumite condiții din 2030

Foto: capital.ro
145

În România, se schimbă buletinele de identitate. O anumită categorie de români vor avea parte, în acest an, de cărți de Identitate cu CIP. Acestea vor deveni obligatorii în anumite condiții din 2030.

Astfel, românii vor avea carte de identitate cu cip în anul 2023. Însă, aceste cărți de identitate electronice vor deveni obligatorii în anumite condiții din 2030, iar emiterea lor va costa 67 de lei.

Pentru moment, eliberarea cărților de identitate electronice este gratuită, iar banii sunt plătiți de statul român din PNRR. Aceste buletine noi vor conține un CIP pe care vor fi stocate mai multe informații.

În contextul comparativ, locul nașterii nu va mai apărea inscripționat pe ele, acesta fiind stocat în CIP-ul de pe verso. Adresa de domiciliu și reședința se vor regăsi, de asemenea, în memoria electronică a cărții de identitate.

Din anul 2030, devine obligatoriu la ieșirea din țară

Proiectul pilot a fost lansat în Cluj, iar aceste cărți de identitate se plăteau de către solicitant cu 67 de lei. De acum înainte, statul va suporta costurile, iar obiectivul este atingerea numărului de opt milioane şi jumătate de cetățeni care să aibă un astfel de buletin.

Din 2030, oricine vrea să iasă din țară pe baza cărții de identitate, nu o va putea face dacă nu deține una electronică.

În explicaţiile sale, ”În vară ne pregătim să extindem la nivel național emiterea cărții electronice de identitate. Va fi un proces treptat, ne pregătim pentru București în vară pentru ca ulterior să extindem la nivelul marilor municipii și ulterior tuturor municipiilor, astfel încât până la 31 decembrie al acestui an să putem emite cărți de identitate electronice în orice punct în care emitem în prezent”, a explicat Cătălin Aurel Giulescu, chestor de poliție, pentru Antena 3.

Cine poate solicita carte de identitate electronică?

El a arătat că actualul cadru normativ va permite oricărui cetățean să solicite preschimbarea actualului act de identitate cu unul nou, electronic.

Astfel, „Bineînțeles că într-o primă etapă, la momentul deschiderii în acea localitate, în acel municipiu, îi vom prioritiza pe cei care au documentele expirate”, a punctat Cătălin Aurel Giulescu.

În contextul financiar, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a depus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede ca noile cărți de identitate, cele cu cip, să fie suportate din bugetul de stat. Propunerea vine în contextul în care locuitorii din Cluj le pot solicita deja, în cadrul unui proiect pilot, însă trebuie să plătească 67 de lei.

Aşadar, proiectul de lege propune suportarea de către stat a costului eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fonduri alocate prin PNRR special pentru acest motiv. Autoritățile spun că au ca scop eliberarea a 8.500.000 de astfel de CI-uri.

 

 

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online