Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că țările membre ale blocului comunitar trebuie să reducă consumul de energie electrică

54

În cadrul Uniunii Europene şi românii sunt obligați să economisească energia. În acest sens, Virgil Popescu a confirmat această veste, după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că țările membre ale blocului comunitar trebuie să reducă consumul.

Concret, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să își reducă consumul general de electricitate, precizând că prețurile au explodat față de perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus.

Astfel, spune ea, trebuie redusă cererea la orele de vârf pentru ca stocurile să dureze mai mult, iar prețurile să scadă, asta în timp ce asigurarea unui trai decent provoacă anxietatea pentru milioane de oameni.

În opinia sa, ”Prețurile au urcat de 10 ori față de nivelul de dinaintea pandemiei. Asigurarea unui trai decent devine o sursă de anxietate pentru milioane de afaceri și gospodării în Uniunea Europeană.

Reducerea cererii la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos. Acesta este motivul pentru care înaintăm măsuri pentru statele membre să își reducă consumul general de electricitate”, spune președintele Comisiei Europene.

România este și ea vizată

Având în vedere că România face parte din Uniunea Europeană și țara noastră trebuie să respecte aceste cerințe ale președintelui Comisiei Europene. Ministrul Economiei a confirmat că este obligatoriu ca în perioadele de vârf să fie un consum mai mic.

În afirmaţiile sale, ”Comisia a venit cu propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, cu prețuri foarte mari, ori posibilitatea de reducere a energiei electrice.

La noi, atât în zona casnică cât și în cea non-casnică, instituții publice, cred că e loc, de exemplu, de schimbare a corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente cu corpuri eficiente de iluminat”, a spus și Virgil Popescu.

Nicolae Ciucă vrea ca România să fie un exemplu

La acest capitol, prim-ministrul a spus că dorește ca aceste măsuri să se concretizeze la nivelul fiecărui minister și ca în ședința de peste două săptămâni să existe un plan la nivelul Guvernului.

În indicaţiile sale, ”Vă rog ca aceste posibilități să se concretizeze în măsuri la nivelul fiecărui minister, măsuri care să fie prezentate… nu am să zic în ședința de guvern viitoare, pentru că o săptămână probabil necesită o analiză la nivelul fiecărui minister, dar la ședința de guvern de peste două săptămâni, vreau să avem o prezentare a acestui plan la nivelul Guvernului și fiecare minister să ia măsuri astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei la nivelul instituțiilor statului”, a spus Nicolae Ciucă.

Aceste măsuri, s-au luat şi la nivelul altor state

Situația actuală a determinat restul statelor membre să ia diferite măsuri în ceea ce privește consumul de energie. Elveția a decis ca persoanele care au 20 de grade în casă, în loc de 19, să fie amendate sau pedepsite cu închisoarea.

Franța a decis ca persoanele care nu închis ușa în spațiile în care funcționează aerul condiționat să fie amendate. Tot în Franța, Turnul Eiffel va fi stins cu o oră mai devreme, iar reclamele iluminate nu vor mai fi posibile pe timp de noapte în marile orașe.

Austria a venit cu un plan de economisire a energiei în ceea ce privește stațiunile de schi. Astfel, gondolele vor fi mai lente, iar pistele nu vor mai fi luminate noaptea.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro