Compania turcă Baykar plănuiește să construiască o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina

Foto: agora.md
32

În viitor, compania turcă Baykar plănuiește să construiască o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina, potrivit ambasadorului ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, scrie siteul Meduza.

În precizările sale, amabasadorul ucrainean a spus că planurile pentru construcția uzinei erau în lucru încă dinaintea războiului.

Astfel, „Cu doar o săptămână în urmă, guvernul a aprobat un acord bilateral și l-a trimis parlamentului pentru a fi ratificat – un acord privind construcția fabricii în sine”, a spus Bodnar într-un interviu pentru RBK-Ukraina. El a adăugat că planurile pentru fabrică au fost în lucru încă de înainte ca Rusia să declanșeze războiul în Ucraina și că o locație a fost deja aleasă.

În plus, Bodnar a mai spus că Baykar nu are de gând să colaboreze cu guvernul rus.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în iulie că președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat interesul de a colabora cu compania.

În afirmaţiile sale, „Am vorbit direct cu unul dintre proprietarii acestei fabrici și a spus că nu numai că nu au astfel de planuri, ci nici măcar nu își pot imagina [n. red să lucreze cu Rusia]”, a spus ambasadorul ucraineanîn Turcia. Potrivit lui Bodnar, după ce au apărut primele informații despre discuția dintre Putin și Erdogan, serviciul de presă al lui Erdogan a clarificat că discuția cu Putin a fost „pe jumătate în glumă”.

În prezent, dronele sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au devenit vitale în războiul din Ucraina.

Producătorul turc al celebrelor drone Bayraktar, râvnite acum de toată lumea, a spus răspicat faptul că în acest război susține independența și integritatea Ucrainei și că nu va vinde dronele sale armatei ruse.

De altfel, compania a făcut și mai multe gesturi de susținere a armatei ucrainene. Spre exemplu, compania turcă a decis să doneze ucrainenilor drona pentru care mii de oameni din Lituania au făcut chetă pentru a o cumpăra.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata