Cum arată şi ce poate face supercomputerul LUMI?

Foto: g4media.ro
72

În prezent, supercomputerul LUMI este al patrulea şi cel mai rapid din UE, astfel Comisia Europeană a transmis că acesta afost inugurat iar puterea de calcul extraordinară a acestuia va putea folosii în descoperirea unor metode din mai multe domenii de activitate.

Astfel, noul supercomputer în Europa, al patrulea la număr, a fost inaugurat în Kajaani, Finlanda.

A fost inaugurat LUMI, al treilea cel mai rapid supercomputer la nivel mondial

Cel mai recent supercomputer finanţat de Uniunea Europeană. LUMI este cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic din Europa, dar şi al treilea din lume ca viteză, transmite Comisia Europeană.

Concret, „LUMI este supercomputerul cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic din Europa, situat pe locul trei ca cel mai rapid din lume.

Este un efort comun al Întreprinderii comune europene de calcul de înaltă performanță și al consorțiului de zece state europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția”, se arată în comunicatul oficial de luni, 13 iunie, al Comisiei Europene.

Ar putea fi folosit în dezvoltarea vaccinurilor, diagnosticarea cancerului sau atenuarea efectelor schimbării climatice

În opinia sa, „Astăzi este marcat un pas important pentru transformarea digitală și verde a Europei. Lumi este acum cel mai rapid și cel mai eficient supercomputer, din punct de vedere energetic, din Europa și unul dintre cele mai puternice din lume.

Grație capacității sale de calcul masive, Lumi va permite progrese științifice în, spre exemplu, medicină și cercetare climatică la o viteză mult mai mare. Ar putea fi folosit de asemenea în dezvoltarea vaccinurilor, diagnosticarea cancerului sau atenuarea efectelor schimbării climatice.

Acesta este un exemplu grozav de potențial enorm al inteligenţei artificiale pentru a ne îmbunătăți viețile”, a transmis Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală.

Alte trei supercomputere sunt în curs de dezvoltare în Italia, Portugalia şi Spania

Din punct de vedere al consumului, LUMI este alimentat complet de energie regenerabilă şi va fi accesibil utilizatorilor europeni începând cu luna septembrie 2022.

Aşadar, „LUMI este primul dintre supercomputerele concepute de acest consorțiu care are un nivel de calcul capabil să execute mai mult de 100 de petaflops. Va avea o performanță preconizată de până la 550 de petaflops (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă) în timp ce e alimentat complet de energie regenerabilă: LUMI folosește sisteme de răcire naturală iar căldura reziduală va reprezenta aproape 20% din încălzirea districtuală din orașulo Kajaani, diminuând în mod substanțial amprenta de carbon anuală la nivelul întregului oraș.

LUMI va fi în general accesibil utilizatorilor europeni în septembrie 2022 și va contribui la accelerarea creării de cunoștințe nou și soluții pentru provocările societale globale.

Puterea sa de calcul va complementa supercalculatoarele existente din același consorțiu: Discoverer în Bulgaria, MeluXina în Luxemburg, Vega în Slovenia și Karolina în Cehia. Alte trei supercalculatoare europene sunt în curs de dezvoltare: LEONARDO în Italia, Deucalion în Portugalia și MareNostrum 5 în Spania”, se mai arată în comunicatul de luni al Comisiei Europene.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata