Gigantul petrolier Shell şi-a dublat profitul în ultimul an

51

Gigantul petrolier britanic Shell a raportat noi profituri uriașe pentru al treilea trimestru consecutiv, dar veniturile mai scăzute din rafinare și tranzacționare au pus capăt seriei de câștiguri trimestriale record.

Astfel, în ultimele trei luni, compania a câștigat 9,5 miliarde de dolari, mai mult decât dublul profitului său din aceeași perioadă a anului trecut, îndeplinind așteptările analiștilor, care estimau o sumă de 9,5 miliarde de dolari, transmite CNBC.

Concret, această companie a înregistrat câștiguri de 4,1 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, atingând suma de 11,5 miliarde de dolari pentru al doilea trimestru din 2022.

Compania a anunțat un nou program de răscumpărare de acțiuni

Până la sfârşitul anului, gigantul petrolier a declarat că plănuiește să-și majoreze dividendele pe acțiune cu aproximativ 15% pentru al patrulea trimestru, acestea urmând să fie plătite în martie 2023.

În plus, a anunțat un nou program de răscumpărare de acțiuni, care va avea ca rezultat o sumă suplimentară de 4 miliarde de dolari.

Acțiunile Shell au crescut cu peste 41% până în prezent.

Profituri record în primele șase luni ale anului

În contextul de activitate, gigantul petrolier cu sediul la Londra a raportat trimestre consecutive de profituri record în primele șase luni ale anului, beneficiind de creșterea prețurilor mărfurilor, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cu toate acestea, Shell a avertizat, la începutul acestei luni că marjele mai scăzute de rafinare a produselor chimice și tranzacția mai slabă cu gaze ar putea avea un impact negativ asupra câștigurilor din trimestrul trei.

Compania a declarat că o redresare a ofertei globale de produse a contribuit la scăderea marjelor de rafinare în al treilea trimestru, iar veniturile din tranzacționarea gazelor au scăzut și ele.

Astfel, „Contribuțiile de tranzacționare și optimizare au fost în principal afectate de constrângeri de aprovizionare, cuplate cu diferențe substanțiale între realizările pe hârtie și cele fizice, pe o piață volatilă și dislocată”, a menționat Shell.

Schimbări la vârful companiei

Concret, rezultatele grupului vin la scurt timp după ce s-a anunțat că CEO-ul Ben van Beurden va demisiona la sfârșitul anului, după aproape un deceniu cât s-a aflat în fruntea gigantului petrolier.

În acest sens, Wael Sawan, actualmente director pentru soluții integrate de gaze, surse regenerabile și energie, va deveni la 1 ianuarie 2023 următorul director executiv.

În contextul comparativ, prețurile petrolului au scăzut, de la peste 120 de dolari pe baril în iunie, la aproximativ 90 de dolari pe baril, deoarece temerile privind o recesiune din Europa au afectat activitatea economică.

Însă şi prețurile gazelor au scăzut de la nivelurile record de la începutul anului.

Aşadar, cea mai mare companie de petrol și gaze din Europa a înregistrat câștiguri ajustate de 9,5 miliarde de dolari în cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie, al doilea cel mai mare profit trimestrial din istoria companiei.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro