MAE avertizează cetățenii români care intenționează să călătorească în Muntenegru

139

În România, ministerul Afacerilor Externe a informat că autoritățile din Muntenegru au emis în perioada 17-21 ianuarie cod roșu de precipitații și intensificări ale vântului. Astfel, cetățenii români care se află în zona respectivă sau intenționează să circule, pot apela reprezentanța română în Muntenegru.

În acest sens, MAE a venit cu o notă informativă privind cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Muntenegru. În atenţionarea sa, MAE a informat că autorităţile locale au emis un cod roşu de precipitaţii şi intensificări ale vântului, cele mai afectate fiind regiunea centrală şi sudică a ţării, ploi abundente fiind aşteptate, ulterior, în nord şi nord-est.

Cetăţenilor români li se recomandă să manifeste prudenţă deosebită în zonele aglomerate din centrul oraşelor

În avertizarea sa, „La munte, ploaia, lapoviţa şi ninsoarea vor alterna, iar în zilele de 20 şi 21 ianuarie se aşteaptă o răcire notabilă a vremii, astfel că ploaia se va transforma în ninsoare în toate regiunile ţării. Sunt aşteptate creşteri semnificative ale nivelului mării, valuri puternice, iar marea va fi agitată, creând probleme de-a lungul coastei.”, a transmis, luni, 16 ianuarie, MAE.

În contextul dat, cetăţenilor români li se recomandă să manifeste prudenţă deosebită în zonele aglomerate din centrul oraşelor, dar şi în regiunile de coastă şi de frontieră, evitând drumurile secundare, nemarcate. Variaţiile bruşte ale condiţiilor meteorologice pot interfera serios cu activităţile zilnice, putând conduce la întreruperi în funcţionarea activităţilor şi a sistemelor de transport, făcând mai dificilă circulaţia rutieră, maritimă şi aeronautică. Sunt posibile întârzieri, chiar şi anulări ale unor zboruri/curse aeriene, a informat MAE.

Cum pot românii din Muntenegru solicita ajutor în caz de situații grave,

Din punct de vedere socio-politic, ministerul de Externe a atenționat că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Podgorica: +38220620463, +38220618040, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

În plus, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Muntenegru: + 38269871760.

Aşadar, Ministerul Afacerilor Externe recomandă şi consultarea paginilor web: podgorica.mae.ro, www.mae.ro şi reafirmat că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online