Marţi 16 august are loc o şedință de urgență în Coaliția de guvernare

59
În prezent, liderii principalelor partide aflate în Guvern încearcă să găsească soluții pentru prețurile la energie. Informații în acest sens au fost oferite de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Astfel, în ziua de marți preşedintele PSDMarcel Ciolacu, a declarat că va avea loc o întâlnire a liderilor coaliţiei de guvernare în care se va discuta în primul rând despre preţurile la energie.

El a susținut că nu ar exista nicio tensiune între partidele aflate la putere. Potrivit lui Ciolacu, atenția ar trebui îndreptată spre a găsi soluții pentru preţurile la energie.

În opinia sa, „Din punctul meu de vedere, nu e nicio tensiune în interiorul coaliţiei. Cred că prioritatea unu la toată lumea în acest moment este să găsim soluţiile cele mai bune pentru preţurile la energie. Sunt două componente clare, este această perioadă când energia este deja vândută şi să vedem abordarea pentru anul viitor, când încă 75% din energie nu este vândută.(…) Mai mult ca sigur că astăzi vom avea o întâlnire (a liderilor coaliţiei – n.r.)”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.

După părerea liderului social-democrat, trebuie găsită o soluţie pentru a opri „specula” de pe piaţa energiei. În opinia lui Ciolacu, Ministerul Energiei trebuie să vină cu nişte propuneri şi în privinţa energiei verzi, unde statul român emite nişte certificate, iar energia verde produsă în România este exportată.

În plus, Marcel Ciolacu a mai spus că măsurile privind zona de energie trebuie adoptate de Guvern până pe 1 septembrie şi să fie aplicate pe o perioadă mai lungă, până în 2025.

PSD a susținut că nu a propus și nici nu ar fi putut propune diminuarea plafonului pentru compensarea prețurilor la energie. Conform PSD, soluția care trebuie implementată este revenirea, temporară, la o piața de energie reglementată.

Astfel, „PSD nu a propus și nici nu ar fi putut propune diminuarea plafonului pentru compensarea prețurilor la energie. PSD a susținut în permanență revenirea, temporară, la o piața de energie reglementată, așa cum era înainte de liberalizarea haotică ce a provocat creșterea excesivă a ratei inflației, cu deteriorarea nivelului de trai și a economiei naționale”, a transmis, recent, PSD într-un comunicat.

Cei de la PSD au analizat și schema de compensare implementată până în prezent de Ministerul Energiei. Astfel, ei au fost de părere că aceasta nu a produs efectul scontat de a tempera creșterile speculative ale prețurilor la energie și gaze naturale.

Aşadar, „Spre deosebire de această schemă, în care statul plătește diferența dintre prețul plafonat și cel practicat de companii după bunul plac, reglementarea propusă de PSD are în vedere stabilirea prețurilor la un nivel decent, prin raportarea la evoluția costurilor reale de producție, transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale. Acesta este răspunsul corect la actuala criza energetică pe care l-au dat și alte state europene pentru protejarea cetățenilor și a economiei naționale”, a transmis PSD.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online