Organizaţia Mondială a Sănătății a informat despre creșterea numărului de cazuri ale variolei maimuței

Foto: cotidianul.ro
15
În Europa, crește numărul cazurilor de variolă a maimuței, arată cifrele oficiale de la Organizaţia Mondială a Sănătății.
Agenția sanitară a ONU a raportat și un deces, în acest sens.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat peste 3.400 de cazuri confirmate de variola maimuței şi un deces. Aceste cifre s-au înregistrtat până miercurea trecută, cele mai multe fiind în Europa.

Informațiile au fost furnizate de agenţia sanitară a ONU într-un comunicat publicat luni, potrivit Reuters.

OMS a mai precizat că, din 17 iunie, 1.310 de noi cazuri au fost raportate agenţiei, alte opt ţări raportând în premieră cazuri de variola maimuţei.

Variola maimuţei nu reprezintă pentru moment o urgenţă sanitară globală, a apreciat OMS săptămâna trecută, deşi directorul agenţiei sanitare, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că este profund îngrijorat în legătură cu acest focar global.

Asigurările OMS: Nu a atins la acest moment stadiul de urgenţă sanitară mondială

În contextul social, şeful OMS a precizat că focarul global de variola maimuţei este o ameninţare sanitară a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, însă nu a atins la acest moment stadiul de urgenţă sanitară mondială, transmite agenţia AFP.

În opinia sa, „Pentru moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat oficial difuzat în urma unei reuniuni la nivel de experţi pe această problemă.

Variola maimuţei se răspândeşte prin contact fizic apropiat. Deşi boala are potenţialul de a deveni mortală, ea este totuşi o boală tratabilă, însă produce la un moment dat o fază de erupţii cutanate care pot fi deranjante.

Variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutații

În cadrul unui studiu realizat recent în Portugalia, se arată că agentul patogen care provoacă actuala epidemie de variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutații. Autorii unui studiu portughez publicat în revista Nature Medicine, bazat în principal pe analiza cazurilor detectate în Portugalia, au aratat că, în momentul de față, există aproximativ 50 de diferenţe care declanşează variola maimuței, comparativ cu virusurile înrudite care circulau în 2018 şi 2019.

Acest lucru înseamnă de 6 până la de 12 ori mai multe mutaţii decât s-ar fi aşteptat experţii în genetică pentru acest tip de patogen, conform estimărilor preliminare.

În contextul comparativ, secvenţa divergentă din ADN-ul virusului ar putea fi un semnal care anunţă o evoluţie accelerată a acestui agent patogen. Experţii în genetică au explicat până acum despre o dezvoltare fundamentală mai degrabă lentă a acestui tip de virus, mai ales atunci când aceasta era comparată cu mutaţiile numeroase suferite de SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata