Îa rândul său„Pensiile speciale ale aleşilor locali, frumos numite indemnizaţii pentru limită de vârstă, puse în lege cu semnăturile domnului Budăi, ministrul PSD al pensiilor, împreună cu doamna Dăncilă, nu au intrat încă în plată pentru că USR s-a opus. Pensiile speciale sunt o ruşine naţională, iar USR a încercat sistematic să le elimine. Din păcate, PSD, PNL şi UDMR au făcut de fiecare dată zid în apărarea acestora. Partidele din Coaliţia sărăciei susţin că sunt preocupate de nivelul de trai al pensionarilor de rând, dar, de fapt, îi sfidează constant pe cei care, după o viaţă întreagă de muncă şi contribuit la pensie, îşi numără banii de la o zi la alta, în timp ce baronilor locali li s-au pregătit pensii şi de 10-15.000 lei”, a afirmat deputatul USR Cristian Seidler.

Guvernul Dăncilă a introdus măsura în 2019

În contextul politico-financiar, aceste pensii speciale pentru foştii şi actualii primari, şefi de consilii judeţene şi adjuncţii lor – calculate în funcţie de numărul de mandate avute şi de actualele indemnizaţii – au fost introduse de Guvernul Dăncilă, în anul 2019, prin Codul administrativ aprobat prin ordonanţă de urgenţă.

De atunci încoace, la presiunea USR, această nouă categorie de privilegii nu a fost acordată efectiv, fiind amânată succesiv intrarea în vigoare. Dar, nici nu a fost abrogată, deşi USR a depus în acest sens, în mod repetat, amendamente şi proiecte de lege în acest sens.

Un astfel de amendament – de abrogare a art. 210 din Codul administrativ – a fost depus şi la proiectul pe care PSD, PNL şi UDMR au vrut să-l folosească drept pretext pentru scăparea şefului AEP de răspundere penală.

Amendamentul USR a fost respins, primind doar 73 de voturi „pentru”.

Însă, USR nu renunţă şi va depune, în continuare, toate eforturile pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, care nu reprezintă altceva decât o sfidare pentru românii cinstiţi şi o povară pentru bugetul de stat, mai spune sursa amintită.