Turismul românesc suferă grav iar deficitul este de circa 50.000 de salariați

Foto: aielinestravel.ro
46

Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului a vorbit, la B1 TV, despre turismul din România. Astfel, acesta a scos la iveală faptul că acest domeniu duce lipsă acută de muncitori.

 Este un deficit de circa 50.000 de salariați

În ziua de vineri seara, ministrul Antreprenoriatului și Turismului a declarat, la B1 TV, că turismul din România se confruntă cu multe grautăţi, printe care duce lipsă acută şi de forță de muncă. Potrivit, ministrului liberal Daniel Cadariu, turismul din România are nevoie de un număr de 50.000 de persoane.

În opinia sa, ”Noi am tot discutat cu reprezentanții formelor asociative din turism în ultima perioadă despre acest aspect. Acum, în activitatea de turism, e un deficit de circa 50.000 de salariați, doar pe litoral e un deficit de 20.000 de salariați pentru sezonul estival”, spune ministrul.

Cum se poate rezolva deficitul forței de muncă din domeniul turismului

În ţara noastră, pentru a rezolva problema legată de forța de muncă, ministrul pune că una dintre soluții ar fi aducerea muncitorilor din străinătate.

În opinia sa, ”E o problemă acută a domeniului, motiv pentru care am avut discuții mai ales pe ce înseamnă forța de muncă de import, de regulă din afara UE. Am avut întâlniri multiple. Într o primă fază la Ministerul de Externe, apoi la noi la Minister.

De regulă, zona țintă a celor din turism e Orientul Îndepărtat – India, Nepal, Bangladesh. De acolo provine, de regulă, forța de muncă în turism, dar sunt anumite probleme mai ales la cei de la Inspectoratul General pentru Imigrări,dar o problemă e cert și la MAE deoarece la unele din mările ținte nu avem misiuni diplomatice, nici măcar consulate, iar în principala sursă de forță de muncă, India, personalul de la misiunea diplomatică e realmente copleșit”, mai spune ministrul Daniel Cadariu.

În plus, ministrul Antreprenoriatului și Turismului a precizat că Ministerul Afacerilor Externe a făcut demersurile pentru a suplimenta personalul.

Astfel, ”Cei de la MAE au făcut demersuri pentru a suplimenta personalul și asigura tehnica. Adevărul e că a fost o bună perioadă de timp în care activitatea misiunilor a fost oprită din cauza pandemiei”, a mai spus ministrul.

De ce pleacă oamenii din România?

În contextul actual, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a vorbit și despre motivul pentru care românii calificați în domeniul turismului aleg să plece peste hotare.

Întrebat dacă 200 de lei în plus la salariu pentru angajații din acest domeniu ar face o diferență, ministrul Daniel Cadariu a declarat că în unele cazuri da.

”În unele cazuri poate face diferenta, dar, realist vorbind, noi am tot discutat cu patronii din turism și ne-am exprimat opinia că în primul și în primul rând trebue să fie un salariu motivant. Poate fi și o problemă de relație de muncă. În ce măsură există o minimă empatie între angajator și angajați”, a declarat ministrul, vineri seara.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata