Ungaria renunță la plafonarea prețurilor carburanților

48

Guvernul de la Budapesta a renunțat la plafonarea prețurilor la pompă, măsură impusă în noiembrie 2021, pe fondul crizei provocate de lipsa importurilor și de panica care a împins șoferii maghiari să cumpere cantități mari de combustibil.

Astfel, Gergely Gulay, șeful de cabinet al lui Victor Orban, a explicat că Guvernul de la Budapesta a fost nevoit să renunțe la plafonarea prețurilor carburanților, măsură care va expira la sfârșitul anului, la recomandarea companiei MOL.

În opinia sa, „Nu mai puteam aștepta […], aceasta este singura modalitate prin care putem asigura securitatea aprovizionării cu carburanți”, a declarat Gergely Gulyas în cadrul unei conferințe comune de presă cu Zsolt Hernadi, directorul executiv al MOL.

În contextul spuselor sale, renunțarea la acest plafon va stimula, probabil, creșterea inflației, însă nu a oferit un procent estimativ. Zsolt Hernandi a zis, de asemenea, că restabilirea importurilor și stabilizarea situației la nivel național va dura aproximativ două luni, dar efectele eliminării plafonării prețurilor la pompă vor apărea în următoarele zile.

Ungaria se confruntă cu o penurie de carburant

În ziua de 6 decembrie 2022, jurnaliștii din Ungaria au transmis că la benzinării s-au format cozi uriașe din cauza penuriei de carburant, cauzată de o scădere cu 30% a importurilor de combustibil şi de unele operaţiuni de mentenanţă într-una din rafinăriile MOL, care ar urma să dureze câteva săptămâni. Deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor carburanților impusă de Guvernul de la Budapesta, ceea ce a determinat companiile străine să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria, potrivit Asociaţiei Benzinăriilor Independente (FBSZ).

În informaţiile sale, „O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale”, a adăugat Gyorgy Bacsa, directorul companiei MOL.

În contextul politic, în luna noiembrie a anului trecut, Guvernul de la Budapesta a decretat un preţ fix de circa 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95. Revizuită la fiecare trei luni, măsura respectivă a fost prelungită ultima dată în luna septembrie a acestui an şi va rămâne în vigoare până la finalul anului.

Guvernul Ungariei a precizat că plafonarea preţurilor la o serie de produse alimentare de bază şi la carburant vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei, pusă pe seama efectelor cauzate de sancţiunile UE împotriva Rusiei.

În ciuda acestui fapt, Gyorgy Matolcsy, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, susține ferm că „plafonările de preţuri la carburanţi şi la produsele alimentare au adăugat trei-patru puncte procentuale la inflaţie”, determinând comercianţii să majoreze preţurile la alte bunuri.

Vă amintim că inflaţia din Ungaria calculată la un an a ajuns la 21,6% în luna octombrie, fiind cel mai ridicat nivel de după 1996 şi al treilea cel mai mare din UE, conform Eurostat.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro