Vremea reprezintă o problemă, în această iarnă pentru stațiunile de la munte

Foto: radiosuceava.ro
142

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a precizat că sectorul turismului românesc s-a descurcat bine în această iarnă, în ciuda problemelor cauzate de schimbările climatice. Constantin-Daniel Cadariu a declarat că în unele stațiuni gradul de ocupare a fost de aproape 100%.

Astfel, acesta a precizat că turistic lucrurile au stat bine, în sezonul de iarnă, fiind foarte multe rezervări făcute în staţiunile montane, iar în unele dintre ele gradul de ocupare a fost de aproape sută la sută. El a adăugat că, din cauza temperaturilor crescute, a fost mai problematic în perioada sărbătorilor pe rit vechi, pentru că în anumite cazuri nu au putut fi folosite tunurile de zăpadă, deoarece a fost prea cald afară.

În opinia sa, „Lucrurile au stat în regulă, au fost foarte multe rezervări, în multe staţiuni turistice gradul de ocupare a fost de aproape 100%. În perioadă sărbătorile pe rit vechi a fost mai problematic pentru că a fost o vreme mai caldă şi nu a fost zăpadă. E o stare de fapt. Sunt modificări climatice.

Sunt 85 de locaţii unde avem pârtii de schi, însă sunt foarte puţine cazuri unde au putut fi folosite tunurile de zăpadă, pentru că a fost prea cald”, a afirmat Constantin-Daniel Cadariu, marţi la TVR Info, întrebat dacă are semnale de la întreprinzătorii din turism despre faptul că traversăm o perioadă fără zăpadă.

În acest sens, ministrul Turismului a adăugat că „rămâne de văzut care vor fi evoluţiile din punct de vedere al temperaturilor”.

În afirmaţiile sale, „Se ştie pentru ca într-o staţiune care are pârtii de schi să poţi practica sportul pentru o perioadă lungă, trebuie precipitaţii multe şi un strat consisent de zăpadă pentru a practica acest sport. Vom vedea. Urmărim prognoza meteo, nu sunt foarte încrezător”, a completat Cadariu.

Obiectivul, depășirea cifrelor înregistrate în 2019 în turism

În contextul obiectivelor, anterior, ministrul declara că obiectivul României trebuie să fie depăşirea cifrelor din 2019 în ceea ce priveşte turismul, iar un indicator interesant trebuie să rămână creşterea numărului de nopţi pe care un turist le petrece într-o destinaţie.

Aşadar, „Suntem încă departe de 10% din PIB, ca industrie, dar avem spaţiu în care să creştem. Nu ducem lipsă de provocări, mai ales că schimbările climatice au avut un cuvânt greu de spus iarna asta, iar domeniile schiabile din toate statele europene au avut de suferit”, a menţionat Cadariu.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului a mai precizat că priveşte cu mult optimism cifrele pe care Institutul Naţional de Statistică le-a publicat la început de an cu privire la situaţia turismului românesc în primele 11 luni din 2022.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online