Cum alegi modelul de clanță în funcție de tipul de ușă?

51

Clanţa ușii este o componentă integrată în broască, completând mecanismul de închidere a uşii, având rol funcţional important, dar şi decorativ. Alegerea clanţei pentru uşă este o sarcină importantă deopotrivă din punct de vedere estetic, cât şi practic. Ești în căutare de mânere potrivite pentru uşă? Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le analizezi pentru a avea certitudinea că achiziţionezi variante compatibile.

Câte tipuri de mânere pentru uși există?

Conform specialiştilor în feronerie, pe piață există mai multe tipuri de mânere. Sunt clanțe pentru uşi de exterior şi clanţe pentru uşi de interior.

În prima categorie – clanță ușă exterior – se regăsesc variante de mânere de tip trăgător, potrivite pentru ușile montate în scări de bloc, spații comerciale, cabinete medicale. Datorită formei deosebite şi a funcționalității ridicate, acestea se regăsesc montate tot mai des şi pe ușile locuințelor rezidenţiale. Sunt ideale pentru mecanismele acționate prin alunecare, permiţând deschiderea prin împingere, respectiv tragere. În cazul locuinţelor rezidenţiale, mânerul trăgător este asociat broaștelor cu bilă.

O altă categorie de mânere sunt cele destinate uşilor din termopan. Aceste tipuri de clanţe sunt foarte populare, fiind asociate ușilor de exterior și interior din termopan. Mânerele funcționează prin răsucire pentru a acționa mecanismul broaștei.

Mânerele pe rozetă sunt foarte populare şi, conform specialiştilor, sunt cele mai utilizate tipuri de clanţe pentru uşi interior. Au câştigat încrederea datorită sistemului simplu de funcționare, a versatilităţii ridicate, fiind potrivite pentru numeroase tipuri de mecanisme, a sistemului de prindere şi a designului minimalist. Sunt componente disponibile într-o varietate mare de modele, fapt ce face ca integrarea acestora să ofere un aer autentic ambientului.

Clanţa cu placă este o versiune destinată atât ușilor de interior, cât şi ușilor pentru exterior ce continuă să câştige aprecieri datorită aspectului. Există o varietate mare de tipuri şi modele, realizate din diferite materiale rezistente cu finisaje moderne, clasice sau antice. Clanţa cu placă oferă estetică distinsă ambientului în care este integrat.

Clanțele ușilor trebuie selectate şi în funcție de poziționarea ușii şi a sensului de deschidere/închidere. Privind acest aspect menționăm că în magazinele de specialitate există clanţe pentru sens de deschidere pe dreapta şi sens de deschidere pe stânga.

Care este diferenţa dintre o clanţă de exterior și una de interior?

Dacă ai descoperit care sunt tipurile cele mai populare de mânere pentru uși de exterior şi variantele de clanțe uși interior, trebuie să mai ştii că există diferențe între cele două. Mai exact, clanţele de exterior, indiferent de mecanismul de închidere necesită prezenţa unor garnituri speciale, ce vor asigura stabilitate. În cazul mânerelor pentru uși de interior aceste garnituri nu sunt necesare.

O altă diferență ține de construcție, variantele destinate ușilor de exterior fiind mai robuste, mai grele, chiar masive comparativ cu modele pentru interior. Această structură solidă crescându-le rezistența şi durabilitatea. Clanțele pentru exterior sunt realizate din materiale speciale, tratate împotriva agenților corozivi,  păstrându-şi aspectul impecabil chiar dacă mediul în care sunt folosite este unul cu umiditate crescută sau la diverse temperaturi.

Ce măsurători trebuie luate înainte de montare?

Pentru a avea certitudinea că sunt achiziţionate corect, este indicat să se măsoare cu precizie ecartamentul, adică distanţa dintre orificiile de fixare ce permit montarea şildului.

Un alt aspect ce trebuie verificat este legat de mecanismul de funcționare al uşii. Mânerul ales trebuie să fie compatibil cu acesta. Alte detalii cărora este recomandat să le acorzi atenţia sunt legate de aspect, design, materiale, finisaje, garanţie.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News