În ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, comunitatea creștină trebuie să țină cont de anumite tradiții și obiceiuri străvechi pentru a atrage bunăstarea și norocul în casa lor

26

Boboteaza este o zi sfântă ce intră în alcătuirea celor 12 sărbători creştin ortodoxe importante, fiind menită să reamintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus Hristos să păşească în viaţa publică.

Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie, este cunoscută și sub denumirele de: „Arătarea Domnului”, „Dumnezeiasca Arătare” sau „Epifania”. Această zi importantă înseamnă, de fapt, înnoirea creștinului.

Fiind o zi cu o puternică însemnătate pentru comunitatea creștin ortodoxă, există o mulțime de tradiții populare și obiceiuri străvechi de care trebuie să ținem cont pe 6 ianuarie.

Superstiții de Bobotează. Ce trebuie să faci azi ca să atragi norocul în casa ta

Ce trebuie să mâncăm azi

Întrucât la începutul lui ianuarie temperaturile scad considerabil, gospodinele trebuie să pregătească un produs tradițional românesc care să amintească de înghețurile apelor, precum Piftia. Acest preparat gustos tebuie pregătit și așezat pe foc în ziua în care vine preotul cu Sfânta Aghiazmă Mare să sfințească întreaga casă.

Desertul pentru această zi sfântă este lipia făcută cu aluat de cozonac și unsă cu ou și smântână. Conform tradiției creștine, lipiile se servesc la mesele de botez ale copiilor, care amintesc de turtele făcute pentru Iisus Hristos de Sfânta Maria în timpul Fugirii în Egipt.

Apa sfințită

Comunitatea creștin ortodoxă consideră că apa de la Bobotează are puteri purificatoare pentru că a fost sfinţită prin chemarea Sfântului Duh, sfinţirea având loc în ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a botezat în apele Iordanului.

Apa sfinţită la biserică azi nu se strică niciodată. Agheasma înseamnă atât apă sfinţită, cât şi slujbă bisericească pentru sfinţirea ei. Agheasma se poate bea doar opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, fiind necesară aprobarea preotului duhovnic pentru folosirea ei.

Tradiții creștine și obiceiuri străvechi de Bobotează

În Țara Sfântă, în timpul slujbei de Bobotează, se crede că apele Iordanului curg în sens invers. Deşi vremea este rece în ianuarie, diverși oameni credincioşi intră în râul Iordan în cămăşi albe, lungi, pe care le păstrează pentru a fi îmbrăcaţi cu ele în ziua înmormântării lor.

De asemenea, înainte de a pleca de la râu, pelerinii iau o sticlă cu apă din Iordan și o folosesc în rugăciunile proprii.

sursa: capital.ro


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News