Cotnari SA investeşte 4 milioane de euro în extinderea podgoriei

La o producţie estimată de 9,5 tone de struguri la hectar, compania Cotnari SA speră ca în toamnă să obţină 8.500.000 litri de vin. Combinatul de vinificaţie de la Cotnari a alocat pentru anul în curs nu mai puţin de 4 milioane de euro pentru continuarea programului de plantări cu viţă-de-vie din soiurile Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin şi Fetească Neagră.

Ultimele două sunt soiuri de struguri roşii,  reprezentând o noutate pentru podgoria Cotnari, renumită prin calitatea vinurilor sale albe. Reprezentanţii companiei Cotnari SA susţin că viţa-de-vie nu a fost afectată de gerurile din iarna ce a trecut, astfel că estimează o producţie de struguri asemănătoare cu cea din anul precedent, respectiv de 9,5 tone la hectar.
Răzvan Serghiuţă, director în cadrul companiei Cotnari SA, ne-a explicat că, la un randament de 70% aplicat producţiei estimate de 9.500 de kilograme de struguri la hectar, se vor obţine 6.600 de litri de vin la hectar.

„Estimăm, astfel, că de pe cele 1.300 de hectare de podgorie pe rod vom avea o producţie totală de 8.500.000 litri, numai vin cu Denumire de Origine Protejată, ceea ce înseamnă că ne vom plasa la nivelul de anul trecut al producţiei”, ne-a declarat Răzvan Serghiuţă. Acesta a mai explicat că plantaţiile de viţă-de-vie administrate de Cotnari SA nu au fost afectate de temperaturile extrem de scăzute din iarnă.
„Cele mai expuse la temperaturi scăzute sunt suprafeţele plantate pe văi. Din acest motiv, la noi se practică îngroparea viei, până la jumătatea pantei dealurilor. Ca urmare a acestei practici preventive, putem spune că plantaţiile noastre nu au avut de suferit din cauza gerului din iarna care a trecut”, a precizat Serghiuţă.

„Încet-încet, înfiinţăm şi plantaţii din soiuri de struguri roşii”

Producătorul de vinuri ieşean va continua şi anul acesta programul de reconversie/plantare, demarat în urmă cu doi ani, pentru care s-a alocat un buget de 4 milioane de euro. „Continuăm programul de investiţii prin mărirea suprafeţei de viţă-de-vie cu încă 200 de hectare, din soiurile Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin şi Fetească Neagră.

Astfel, încet-încet, am început să înfiinţăm şi plantaţii din soiuri de struguri roşii, cum sunt Feteasca Neagră şi Busuioaca de Bohotin. În campania de plantări din această primăvară am înfiinţat 60 de hectare, iar în toamnă vom planta alte 140 de hectare”, ne-a informat Răzvan Serghiuţă. Astfel, peste trei ani, perioadă necesară unei podgorii noi pentru a ajunge la maturitate, Cotnari SA va administra o suprafaţă de 1.700 de hectare de viţă-de-vie pe rod.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata