Disponibilizarea muncitorilor de la Bechtel, amânată

Compania americană Bechtel care construieşte autostrada Transilvania a amânat cu câteva zile disponibilizarea celor 1.900 de angajaţi, pe care a anunţat că-i va trimite în şomaj încă din februarie.

”Concedierea colectivă a fost amânată până în data de 15 aprilie. Miercuri (7 aprilie 2010) încep negocierile cu Compania Naţională de Drumuri (CNADNR) referitor la încheierea unui acord privind continuarea lucrărilor. În acest context decizia privind numărul persoanelor care vor fi disponibilizate va fi stabilit în perioada 15-30 aprilie”, a declarat Bogdan Sgârcitu, directorul de comunicare al Bechtel.

Compania americană şi-a anunţat intenţia încă din luna februarie de a disponibiliza aproape 2.000 de angajaţi, iar de atunci sindicatele au încercat să blocheze acest demers. În acest sens, au avut loc mai multe runde de negocieri, precum şi discuţii mediate de prefectul Clujului, dar şi o anchetă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj.

În urma acesteia s-a stabilit că Bechtel nu a respectat toate procedurile legale în demersul de disponibilizare colectivă, astfel că sindicaliştii au ameninţat că vor ataca în justiţie decizia de concediere a muncitorilor.
Liderul Cartel Alfa, Grigore Pop, care a participat la negocierile cu Bechtel, a declarat că sindicatul se va bate în instanţă pentru păstrarea muncitorilor români, până la ultima persoană, deoarece există soluţii pentru ca aceştia să primească de lucru, cum ar fi concedierea angajaţilor turci sau renunţarea la subcontractori.

La rândul său, Nicolae Feneşan, secretarul Federaţiei Generale a Sindicatului ”Familia”, la care este afiliat şi Sindicatul muncitorilor de la Bechtel, a spus că ştie de decizia companiei americane de a disponibiliza, în cursul lunii aprilie, 1.450 de angajaţi.
”Din câte ştim s-a decis trimiterea în şomaj a 1.450 de angajaţi, urmând ca restul de 500 să fie păstraţi pentru a continua lucrările la tronsonul Turda-Câmpia Turzii, care se va face anul acesta”, a spus Feneşan, precizând că la prima notificare de concediere înmânată muncitorilor vor da Bechtel în judecată.

Acesta consideră că firma Bechtel ”sfidează” legea, atâta vreme cât demersul de disponibilizare a fost declarat cu vicii de procedură de către inspectorii ITM. ”E ciudat că celor de la Bechtel nu le pasă deloc. E o sfidare ce fac, credeam că există legi în ţara asta”, a mai spus Feneşan.
La ultima întâlnire care a avut loc la Cluj între Mike Swinford, directorul de proiect al autostrăzii Transilvania şi prefectul Florin Stamatian, la mijlocul lunii martie, Bogdan Sgârcitu a declarat că disponibilizarea continuă, dar că poate fi oprită în orice moment, fiind un proces reversibil. Acesta a arătat că totul depinde de ce vor hotărî autorităţile române în legătură cu amploarea lucrărilor care vor fi realizate anul acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata