Lucian Anghel (BVB): Hidroelectrica ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieţei de capital din România

Producătorul de energie Hidroelectrica, companie aflată în insolvență, ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieței de capital și, totodată, ar putea spori șansele României de promovare în liga superioară a piețelor de capital, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, președintele Bursei de Valori București (BVB), Lucian Anghel.

Acesta consideră că BVB reprezintă cel mai transparent mod de a privatiza o companie, având în vedere „modul de stabilire a prețului și baza largă de investitori”, iar reluarea procesului de privatizare și atragerea cât mai multor antreprenori la bursă reprezintă factori importanți pentru dezvoltarea pieței.

Lucian Anghel a subliniat că Hidroelectrica este așteptată de foarte mulți investitori locali și internaționali, dar și alte companii precum Salrom sau Aeroporturi București, care „ar putea avea un succes important prin listarea la Bursa de Valori București”.

În opinia sa, pentru a avea o lichiditate mai bună după listare, pachetul listat trebuie să fie cât mai mare. „Creșterea capitalizării pieței prin creșterea numărului de companii private listate (și a valorii acestora) este un alt obiectiv pe termen mediu, alături de creșterea bazei de investitori”, susține Lucian Anghel.â

AGERPRES: Care sunt obiectivele Bursei de Valori București pentru 2016?

Lucian Anghel:  Bursa de Valori București se va axa în 2016 în principal pe continuarea proiectelor demarate în cursul anului 2015. BVB, împreună cu participanții la piața de capital, va intensifica acțiunile menite să determine creșterea numărului de investitori de retail activi. Vom continua eforturile pentru conectarea companiilor în căutare de finanțare și investitori care au economii și își doresc randamente mai bune.

Finanțarea prin intermediul pieței de capital este cea mai transparentă metodă de a atrage capitalul necesar unei companii. Ne dorim ca piața AeRO să fie o rampă de lansare către piața principală a BVB și cât mai multe companii promițătoare și care atrag interesul investitorilor.

BVB va continua proiectele de educație financiară, cu prioritate și în 2016, printre care amintim: proiectul educațional „Fluent în Finanțe”. Acest program a fost dedicat inițial angajaților în multinaționale și a constat într-o serie de seminarii organizate de BVB în parteneriat cu patru case de brokeraj. Până acum, aproape 1.000 de angajați din corporații au aflat mai multe despre economisire, administrarea finanțelor personale și investiții. Din decembrie 2015 acest program a fost extins către publicul larg, iar primele două seminarii au fost organizate la București și Brașov. Urmează Cluj-Napoca (20 ianuarie) și Timișoara (26 ianuarie).

Proiectul „Fluent în Finanțe” va fi extins și la universități. Astfel, „Fluent în Finanțe” va avea trei piloni: primul pilon pentru angajații companiilor, al doilea pilon pentru persoane fizice indiferent de angajator și al treilea pilon pentru studenți.

Un alt proiect îl reprezintă cluburile de investitori. Ne dorim ca astfel de cluburi să apară în cât mai multe orașe din țară, pentru ca sunt un real prilej și o oportunitate pentru investitori de a se întâlni și a discuta între ei, dar și cu experți despre investiții, strategii, de a-și împărtăși experiențele și, de a împărtăși din experiența lor și altor oameni interesați de piața de capital. În prezent, sunt șase astfel de cluburi: în Deva, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași, București și Timișoara.

În 2016 vom organiza noi ediții ale evenimentelor care s-au dovedit a fi de succes în anul anterior și pentru care chiar am primit solicitări de la investitori. Astfel, vor fi noi ediții ale Forumului Investitorilor — pentru a facilita și a îmbunătăți dialogul dintre investitori, brokeri, analiști și companiile listate la bursă, Banii Tăi Expo — expoziție de servicii financiare. De asemenea, vom organiza și primul concurs de cultură financiară din România, la care ne așteptăm să avem peste 1.000 de concurenți.

AGERPRES: Ați primit un nou mandat de președinte al CA al Bursei de Valori București. Care sunt obiectivele pentru următorii patru ani?

Lucian Anghel: Pe termen mediu îmi propun ca, împreună cu colegii din Consiliul BVB, să continuăm procesul de promovare a pieței de capital la statutul de piață emergentă, recunoscut de instituțiile internaționale specializate. În acest sens, reluarea programului de privatizări este foarte importantă pentru a întruni criteriile cantitative. În mare parte criteriile calitative au fost atinse, însă ne lipsește încă dimensiunea valorii acțiunilor liber tranzacționabile (free-float-ului) pentru marile companii listate. Hidroelectrica ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieței de capital și, totodată, ar putea spori șansele României să fie promovată în liga superioară a piețelor de capital.

Creșterea capitalizării pieței prin creșterea numărului de companii private listate (și a valorii acestora) este un alt obiectiv pe termen mediu, alături de creșterea bazei de investitori.

AGERPRES: Ce măsuri ar trebui luate pentru dezvoltarea pieței de capital din România?

Lucian Anghel: Conform altor modele de succes europene, dezvoltarea pieței de capital din România depinde de colaborarea și implicarea factorilor decidenți, împreună cu comunitatea financiară și a actorilor ce activează direct în piața de capital. Prin urmare, va fi esențial să reușim să menținem intens interesul decidenților din România pentru promovarea pieței de capital la statutul de piață emergentă. Este un proiect de țară de pe urma căruia toată lumea beneficiază, statul fiind poate principalul beneficiar ca urmare a potențialei creșteri a valorii companiilor listate la BVB.

În paralel, ca un obiectiv pe termen lung, educația financiară a românilor trebuie dezvoltată în mod continuu. Bursa de Valori București a organizat o masă rotundă având ca subiect educația financiară, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor financiare din România și unde au fost discutate măsurile necesare creșterii gradului de educație financiară a populației și planurile noastre, precum și ale sectorului în acest domeniu. Este important să construim fundamente solide, pentru ca pe termen lung să existe o bază în creștere de investitori, dar și de antreprenori, care să înțeleagă mai bine cum funcționează și la ce folosește piața de capital.

Cu siguranță, reluarea procesului de privatizare este un factor important, alături de atragerea cât mai multor antreprenori pe piața de capital. Scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% din 2016 va aduce un avantaj competitiv României și consider că politicile fiscale pot fi utilizate cu succes în dezvoltarea pieței de capital.

AGERPRES: Care este opinia dumneavoastră în ceea ce privește listarea companiilor de stat? Ce companii ar trebui listate în 2016 care să fie atractive pentru investitori?

Lucian Anghel: Bursa de Valori București reprezintă cel mai transparent mod de a privatiza o companie, având în vedere modul de stabilire a prețului și baza largă de investitori. Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor de stat este un alt avantaj al listării la bursă.

Pentru a avea o lichiditate mai bună după listare, pachetul listat trebuie să fie cât mai mare. Cazul Electrica a fost un model de succes, având în vedere structura și valoarea ofertei. În ce privește companiile care pot fi listate în 2016-2017, cu siguranță Hidroelectrica este așteptată de foarte mulți investitori locali și internaționali, dar și alte companii precum Salrom sau Aeroporturi București ar putea avea un succes important prin listarea la BVB.

Sperăm ca un broker să reușească să spargă gheața și să listeze pe piața principală o companie privată. Acest eveniment ar putea fi similar cu momentul 2012 când la finele anului am avut prima emisiune de obligațiuni în lei listată după foarte mulți ani, iar apoi, după acest succes, în numai trei ani am asistat deja la mai multe emisiuni de obligațiuni intermediate la BVB și a căror valoare cumulată a ajuns la circa 1 miliard de euro.

AGERPRES: Sunt perspective ca mari companii private să se listeze la Bursa de Valori București în 2016? Aveți discuții în acest sens?

Lucian Anghel: BVB este în permanență în discuții cu companii private, oferind sprijin și brokerilor care ar putea concretiza aceste listări. Față de acum câțiva ani, spre exemplu, mult mai multe companii au anunțat în 2015 intenția de a accesa piața de capital și de a se finanța prin aceasta. Este un semn bun, care ne bucură. Sunt optimist pentru 2016 și sper ca un intermediar să spargă gheața cu cel puțin o listare pe piața principală a unei companii private.

AGERPRES: Cum ar putea fi atrași la bursa investitorii de retail? Care ar fi avantajele pentru aceștia, dar pentru piața de capital din România?

Lucian Anghel: Investitorii de retail sunt cruciali pentru creșterea lichidității pieței. Vom încerca să creăm noi canale de comunicare și îmbunătăți modalitățile existente de acces la piață. Pe de alta parte, sunt mulți români care nu au auzit niciodată despre bursă și în acest caz sunt necesare proiecte educaționale ample. Ambele direcții sunt prioritare în acest an, mai ales având în vedere că românii au câteva zeci de miliarde de euro în depozite bancare, mai mult decât dublu capitalizării întregii burse.

Faptul că în cursul anului 2015 am asistat la circa 5% dividend mediu și că pentru 2016 se profilează o performanță relativ similară a marilor companii listate la BVB ar putea crește interesul investitorilor de retail în condițiile în care nivelul de dobândă la depozite se va menține la un nivel redus, în linie cu nivelul inflației.

AGERPRES: Cum a fost 2015 pentru piața de capital din România, dar pentru investitori?

Lucian Anghel: Anul 2015 a fost un an extrem de tumultuos, cu numeroase evenimente interne și mai ales internaționale precum cele petrecute în China, Grecia, reduceri consistente ale prețului petrolului, modificări ale politicii monetare ale BCE și FED toate acestea influențând piețele de capital de pe întreg globul. Dacă ne uităm spre exemplu în Polonia, indicele principal bursier a scăzut anul trecut cu circa 18%.

Sectorul de energie, puternic reprezentat pe piața de capital locală, a avut cel mai mult de suferit ca urmare în principal a reducerii prețului petrolului la nivel mondial. În același timp aș remarca și sectorul financiar reprezentat spre exemplu de BRD și Banca Transilvania care au înregistrat creșteri substanțiale ale prețului acțiunii de 31% și respectiv 29% în cursul anului 2015.

O pondere importantă din acțiunile incluse în indicele principal al BVB sunt clasificate drept acțiuni defensive — energie și utilități. În ultimii ani, nivelul dividendelor importante acordate de companiile listate pe BVB (pentru unele companii ajungând și aproape de 10% pe an) a reprezentat un element important de atracție și cred că aceasta va continua și în 2016.

În ultimii doi ani și jumătate, BVB a intermediat finanțare de circa 1 miliard de euro prin intermediul emisiunilor de obligațiuni. În cursul anului 2015 s-a realizat cea mai mare emisiune de obligațiuni prin intermediul BVB de 2,2 miliarde lei de către Municipiul București, emisiune care s-a bucurat de o cerere mult mai mare decât oferta, ceea ce dovedește faptul că pentru emitenți de calitate se pot găsi fondurile necesare disponibile prin intermediul pieței de capital locale.

AGERPRES: Cum a fost anul 2015 din punct de vedere al volumelor tranzacționate comparativ cu anii anteriori? Cum explicați această evoluție?

Lucian Anghel: În ciuda eforturilor întreprinse în ceea ce privește promovarea pieței locale de capital atât intern cât și internațional în cursul anului 2015 s-a înregistrat un rulaj mediu zilnic de circa 8 milioane euro inferior celui de circa 11 milioane euro în 2014 (an în care s-a petrecut cea mai mare listare din istoria pieței de capital românești — Electrica SA). Evoluțiile menționate anterior precum incertitudinile generate de situația pieței de capital din China, situația din Grecia, scăderea puternică a prețului petrolului și influențele generate de politicile principalelor bănci centrale au determinat investitorii să fie extrem de prudenți în tranzacționare în încercarea așteptării conturării unui trend.

Volumul de tranzacționare pe burse s-a redus în cursul anului 2015 la nivel regional, nu doar în România. La volumul rulajului mediu zilnic de circa 8 milioane de euro ar trebui să avem în vedere, în plus, și rulajul celor trei acțiuni importante listate la Londra, rulaj care este în jur de 1,5 milioane dolari pe zi. Anul 2015 a fost marcat și de listarea la Londra a Fondului Proprietatea — emitentul cu cel mai mare rulaj pe BVB, fapt care evident a influențat volumul de tranzacționare total pe bursa de la București.

Așa cum a dovedit-o atât la cele mai mari listări din istoria BVB — Romgaz și Electrica — cât și cu ocazia intermedierii emisiunii de obligațiuni a Municipiului București din 2015, piața de capital locală, pentru emitenți de calibru care dovedesc transparența, poate asigura intermedierea finanțării necesare în sume consistente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata