O companie mare din patru și doar un IMM din 63 au direcționat 20% din impozit către cauze sociale

 Doar o companie mare din patru și doar un IMM din 63 au direcționat 20% din impozitul pe profit, respectiv, pe venit, către cauze sociale, în 2018, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la solicitarea organizației Salvați Copiii România.

Dintre cei 89.791 de contribuabili care au realizat profit în 2018, doar 19.134 au ales să investească în cauze sociale, direcționând 20% din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societății,

Organizația Salvați Copiii România a utilizat fondurile astfel colectate pentru dotarea maternităților cu aparatură medicală vitală salvării prematurilor.

Statistica ANAF mai arată că din suma totală de 16.392.712.985 de lei, reprezentând valoarea impozitului pe profit în anul 2018, doar 8% au fost direcționați prin prevederea 20%. În acest fel, în proporție covârșitoare, fondurile astfel rezultate au rămas în administrarea statului.

Doar 1 din 63 de întreprinderi micro, mici şi mijlocii (IMM) a direcționat 20% din impozitul pe venit către cauze sociale, așa cum permite legea: dintre cei 539.709 de contribuabili impozitați pe veniturile microîntreprinderilor, doar 8.564 au ales să direcționeze o parte din bani către acte de sponsorizare, proporția fiind foarte mică. Astfel, din suma totală de 2.612.626.074 de lei, doar 0,3% au fost investiți în programe în beneficiul societății.

Deși direcționarea a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale este la latitudinea operatorilor comerciali, mulți dintre aceștia nu utilizează acest instrument crucial pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile.

În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit peste cinci milioane de euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii. Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Trebuie menționat faptul că direcţionarea a 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală este o cheltuială deductibilă, costurile pentru companii fiind zero.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata