Proiectul criptografic susținut de Facebook, Diem, va lansa stablecoinul american, într-o schimbare majoră

35

Grupul valutar digital Diem Association, cunoscut anterior sub numele de proiectul Libra de la Facebook Inc, intenționează să lanseze un stablecoin în dolari americani, pe măsură ce își reduce ambițiile globale de a se concentra asupra Statelor Unite, a declarat grupul.

Asociația, care cuprinde 26 de firme financiare și organizații non-profit, a declarat că își mută principalele operațiuni din Elveția în Statele Unite și retrage cererea de licență a sistemului de plăți cu autoritatea de reglementare financiară elvețiană.

Diem Networks US, o unitate a Asociației Deim, va rula un sistem de plăți bazat pe blockchain care permite transferul în timp real a stabilei Diem și se va înregistra ca afacere de servicii monetare la Rețeaua de executare a criminalității financiare a Departamentului Trezoreriei SUA, a spus grupul.

Stablecoins sunt monede digitale legate de o monedă fiat. Silvergate Bank din California va emite stablecoin-ul Diem USD și va administra rezerva Diem USD. Diem a spus că va lansa un pilot al stablecoinului, dar nu a spus când.
„Suntem angajați într-un sistem de plăți care este sigur pentru consumatori și întreprinderi, care face plățile mai rapide și mai ieftine”, a spus asociația.

Într-un comunicat, Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Pieței Financiare a confirmat decizia Diem de a-și retrage cererea de licență de plată.

„Diem intenționează să lanseze sistemul de plăți din SUA într-o primă fază, deoarece inițial proiectul se va concentra pe SUA ca piață țintă”, a spus acesta.

Facebook a dezvăluit pentru prima dată planurile pentru Libra în iunie 2019, parte a efortului de extindere dincolo de rețelele sociale în comerțul electronic și plăți globale. Acesta a spus că Libra, alături de parteneri precum firmele de plăți și companiile de carduri de credit, va crea un token digital susținut de un amestec larg de valute și datorii publice pe termen scurt.
Gigantul rețelelor de socializare a spus că speră ca Libra să alimenteze tranzacțiile dintre consumatori și întreprinderile din întreaga lume și să ofere mai multor oameni acces la servicii financiare.

Dar proiectul s-a confruntat imediat cu o acută opoziție din partea factorilor de decizie la nivel global, care se temeau că ar putea să le erodeze controlul asupra sistemului monetar, să permită criminalitatea și să afecteze viața privată a utilizatorilor.

În aprilie 2020, Libra și partenerii săi au abandonat planurile de a deține un coș de valute și datorii suverane în favoarea monedelor stabile susținute de valute majore și au solicitat aprobarea autorității de reglementare elvețiene.

În decembrie, Libra s-a transformat în Diem într-un efort reînnoit de a obține aprobarea de reglementare, cu domeniul său de aplicare redus la o monedă digitală cu un singur dolar.
În prezent, portofelul digital Novi al Facebook este unul dintre cei 26 de membri ai Diem și un investitor minoritar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata