Anunțul autorităților: Fiecare român ar trebui să plătească 3500 de euro

Fiecare cetăţean român are de achitat circa 3.500 euro, mai exact aproape 16 mii de lei, în contul datoriei publice totale, în condiţiile în care salariul mediu net se ridică la aproximativ 500 de euro, iar pensia medie este la jumătate faţă de salariul mediu.

Suma excesivă este efectul împrumuturilor de pe piața internă și de pe cea externă pe care ţara noastră îl face pentru a acoperi necesarul de finanțare a datoriilor ajunse la scadență și a deficitului bugetar, mai ales a celui provenit de la bugetul de pensii.

Chiar dacă în mod normal datoria publică ar trebui să scadă în perioadele de creștere economică susținută, aceasta a crescut chiar și anul trecut cu 15 miliarde lei.

Totalul datoriei publice în decembrie 2017 era de 301 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, citate de Capital.

Așadar, împrumuturile anuale ale guvernului, menite a plăti emisiunile de titluri ajunse la maturitate şi a finanţa deficitul bugetar, au crescut constant de la circa 30 miliarde lei în 2013 până la circa 50 miliarde lei anul trecut şi 74 miliarde lei în 2018.

Problema este că banii din împrumuturi, cei destinaţi acoperirii deficitului bugetar, ajung să finanţeze deficitul bugetului de pensii.

Deficitul bugetului de pensii reprezintă micşorarea sumelor care în mod normal ar trebui să meargă către investiţii.

Cheltuielile statului cu pensiile reprezintă 8% din PIB, adică aproape o treime din totalul cheltuielilor bugetului de stat, iar ponderea este prognozată să ajungă la 15% din PIB pe termen lung, după ce guvernul a decis anul trecut o nouă majorare a pensiilor speciale, al căror buget total a ajuns la peste şapte miliarde lei anul trecut, iar anul acesta sunt estimate cheltuieli de nouă miliarde lei.

Deficitul bugetului de pensii se ridică la circa 15 miliarde lei, semnificând diferenţa dintre contribuţiile angajaţilor şi veniturile pensionarilor şi reprezintă o problemă majoră pentru economie dat fiind starea infrastructurii rutiere, pentru care nu avem încă proiecte mari în desfăşurare.

O altă problemă care apare ca urmare a creşterii datoriei publice este majorarea serviciului datoriei, adică plăţile anuale. Deci, 47 miliarde lei este serviciul datoriei publice în 2018, dintre care 37 miliarde sub formă de rate de capital, iar circa 10 miliarde lei dobânzi şi comisioane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata