Petrolul crește peste 67 de dolari în a cincea zi de speranțe privind redresarea economică

Petrolul a crescut peste 67 de dolari pe baril vineri, câștigând pentru a cincea sesiune, întrucât perspectivele mai puternice ale cererii și semnele de redresare economică în China și Statele Unite au compensat creșterea infecțiilor cu COVID-19 în alte economii majore.

Produsul intern brut din primul trimestru al Chinei a crescut cu 18,3% de la an la an, arată datele oficiale vineri. Joi, cifrele au arătat o creștere a vânzărilor cu amănuntul din SUA și o scădere a cererilor de șomaj.

„Având în vedere perspectivele îmbunătățite pentru cele mai mari două economii ale lumii, există puține șanse ca strălucirea bună a pieței să se stingă în curând”, a spus Stephen Brennock de la brokerul petrolier PVM.

Brentul brut a crescut cu 26 de cenți, sau 0,4%, până la 67,20 dolari pe baril, îndreptându-se către un câștig săptămânal de aproximativ 7%. Brutul West Texas Intermediate (WTI) a adăugat 16 cenți, sau 0,3%, la 63,62 dolari.

Noile sancțiuni americane impuse Rusiei, unul dintre cei mai importanți producători de petrol din lume, pentru presupusa interferență electorală și piraterie ar putea susține, de asemenea, prețurile.

„Deși nu afectează direct sectorul petrolier, acestea ar putea duce la costuri mai mari de finanțare și la incertitudine generală în comerțul cu Rusia”, a spus Eugen Weinberg de la Commerzbank.

Ajutând mitingul din această săptămână, Agenția Internațională pentru Energie și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au făcut ambele revizuiri ascendente ale previziunilor de creștere a cererii de petrol pentru 2021.

Cifrele de miercuri au arătat, de asemenea, că stocurile brute din SUA au scăzut cu 5,9 milioane de barili.

Cererea speră să compenseze îngrijorarea cu privire la creșterea cazurilor de coronavirus în alte economii mari. Rata infecției din India a atins un nivel record, în timp ce cancelarul Germaniei a declarat vineri că un al treilea val al virusului are țara în control.

Petrolul s-a recuperat de la minimele provocate de pandemie anul trecut, ajutat de reduceri record ale producției de petrol de către OPEC și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC +.

Unele dintre reducerile OPEC + vor fi ușurate din mai, reuniunea grupului din 28 aprilie având rolul de a lua în considerare modificări suplimentare la pactul de aprovizionare.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata